De nucleaire codes in Trumps handen, hoe werkt dat eigenlijk?

De president van de Verenigde Staten wordt continu achtervolgd door een aktentas, die wordt ook ook wel de nucleaire voetbal genoemd omdat het de nucleaire codes bevat om een aanval te lanceren. Onlangs was er nog veel te doen om die tas en hoe president Trump ermee omspringt. Er verschenen namelijk foto’s van de militair die hem droeg, gefotografeerd het buitenverblijf van de president in Mar-a-Lago.

Wat zit er precies in die tas?

- een communicatiesysteem om in contact te komen met het commandocentrum in het Pentagon

- een kleine kaart met lanceercodes, ook wel het koekje of ‘the biscuit’

- het zwarte boek, waarin het aanvalsplan staat beschreven als Amerika onder vuur komt te liggen

- het boek met de locatie van de bunker waar de president heen moet om zichzelf te beschermen

- informatie over nooduitzendingen via radio en tv

Als president Trump tot een atoomaanval wil overgaan, dan moet de militair die de tas draagt eerst bevestigen dat het wel degelijk om de president gaat. Vervolgens moet ook minister van defensie James Mattis ingelicht worden, maar de president tegenhouden kan hij niet. Het leger moet uitvoeren wat de opperbevelhebber, de president dus, beveelt. Vier minuten na het bevel tot aanval zitten de raketten in de lucht. Die kunnen dan niet meer tegengehouden worden.

Meest gelezen