Eiercrisis breidt uit: 15 EU-landen, Zwitserland en Hongkong betrokken

In vijftien landen van de Europese Unie zijn eieren met fipronil teruggevonden. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt op een persconferentie. Ook in Zwitserland en Hongkong zijn er mogelijk besmette eieren aangetroffen. Eind september komt er Europees overleg over de crisis.

De fipronilcrisis blijft maar uitbreiden. Volgens de Europese Commissie zijn 15 EU-landen betrokken bij de fipronilcrisis: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slovakije en Denemarken. Ook in Zwitserland en Hongkong zijn mogelijk besmette eieren aangetroffen. 

Landen als België en Nederland zijn bij als bronnen van de besmetting van de eieren; naar andere landen zijn mogelijk besmette eieren geëxporteerd.

Vergadering

De Europese Commissie organiseert op 26 september een vergadering over de fipronilcrisis. Commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis nodigt alle getroffen landen uit.

Er komt dus geen spoedoverleg, zoals eerder was aangekondigd, maar een vergadering om lessen uit de huidige crisis te trekken. Daarvoor moet alle informatie beschikbaar zijn, en dat is volgens de Commissie nu nog niet het geval omdat de crisis nog volop woedt.

Aan de "vergadering op hoog niveau" zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. De vergadering zou plaatsvinden "zodra we alle feiten tot onze beschikking hebben".

Hulp?

Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en zijn Duitse en Nederlandse collega's.

Over eventuele financiële hulp van Europa voor de getroffen boeren heeft de Commissie nog niets beslist omdat ze eerst alle mogelijke risico's voor de volksgezondheid wil aanpakken.

Meest gelezen