Nederlandse regering wijst Ducarme met de vinger: "Hij licht zijn parlement verkeerd in"

De Nederlandse regering heeft bij onze minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) haar ongenoegen geuit over de beschuldigingen in het fipronil-dossier. Ducarme zei afgelopen woensdag in de Kamer dat Nederland te laks heeft gehandeld. "Maar hij licht zijn parlement verkeerd in."

Even terug naar afgelopen woensdag. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) moesten samen met de directeur van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) uitleg komen geven in de Kamer over de fipronilbesmetting.

Ducarme was er duidelijk: Nederland wist al sinds eind vorig jaar dat er fipronil was ontdekt in eieren, maar het duurde meer dan een maand vooraleer ons land op de hoogte werd gebracht. Voor de beschuldigingen verwees hij naar een intern rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die hij er openbaar maakte.

Vertrouwelijke documenten

"Hij licht zijn parlement verkeerd in en bovendien doet hij dat op basis van vertrouwelijke Nederlandse documenten", zegt de Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken Martijn van Dam in het praatprogramma "Jinek". "Ik heb hem (minister Ducarme, nvdr.) daarover ook aangesproken. Ik heb hem mijn ongenoegen overgebracht."

De staatssecretaris heeft ook benadrukt dat de twee landen niet meer naar elkaar moeten wijzen. "We moeten goed samenwerken. Dat deden onze autoriteiten al en dat zullen we in de toekomst ook doen."

Anonieme tip

De Nederlandse regering gaf gisteren in een brief aan de Kamer ook al verduidelijking bij de beschuldigingen. Daarin gaven de bevoegde ministers toe dat er in november vorig jaar al een anonieme tip binnenkwam over fipronil in de kippensector. Maar toen was er nog geen aanleiding om te denken dat het middel ook in de eieren zat, zo benadrukken ze. "Met de kennis die we nu hebben, zou er anders gehandeld zijn."

Meest gelezen