Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Robert D. Kaplan: "Kans op oorlog met Noord-Korea zit nog eind onder 50 procent"

De bekende Amerikaanse specialist internationale politiek Robert D. Kaplan is erg bezorgd over de toenemende spanningen tussen de VS en Noord-Korea. "Ik denk niet dat een oorlog nakend is, maar de kans is wel toegenomen", zegt hij in een gesprek met "Terzake". "Al zijn we nog niet op het niveau van 50 procent."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Niemand wil oorlog", zegt Kaplan, die sprak met VRT-journalist Björn Soenens. Maar de Amerikaanse professor ziet wel redenen om bezorgd te zijn. Zo is er met Donald Trump voor het eerst een president die niet goed nadenkt over zijn publieke verklaringen, meent Kaplan. En die impulsiviteit kan het gevaar vergroten.

Een scenario waarbij de Amerikanen eerst toeslaan, om Noord-Korea te straffen. Is dat realistisch? "Het is niet erg waarschijnlijk", antwoordt Kaplan. "Maar de kans wordt groter als de Noord-Koreanen dichter komen bij een nucleaire test van een soort die de Amerikanen niet kunnen aanvaarden."

"Dat is een cruciaal punt. Zodra Noord-Korea zeker in staat is om de VS te treffen met een kernraket, dan kom je in gevaarlijke wateren vanuit Amerikaans standpunt bekeken. Want dat zou betekenen dat alles wat de VS doet in Azië grote gevolgen heeft, omdat men rekening moet houden met de mogelijke weerwraak van Noord-Korea."

"China is de hoofdrolspeler"

Hoe dicht staan we bij een echte oorlog tussen de VS en Noord-Korea? "Ik denk niet dat een oorlog nakend is, maar de kans erop is wel groter geworden. We zijn nog niet op het niveau van 50 procent. Het is nog significant lager."

Volgens Kaplan heeft China uiteindelijk de sleutel in handen. "China is de hoofdrolspeler, het houdt Noord-Korea in leven met voedsel, steenkool, enzovoort. Amerika moet hopen dat China tussenbeide komt en op die manier Noord-Korea intoomt en controleert. Het is als een theaterstuk dat wordt opgevoerd. En het belangrijkste personage is China, dat voorlopig in de coulissen blijft staan."

Wie is Robert D. Kaplan?

Robert D. Kaplan is schrijver, journalist en een befaamd geostrateeg. Hij is adviseur van het Pentagon geweest. Zijn boeken - hij heeft er nu een stuk of 15 geschreven - worden door politici gelezen en er wordt over gedebatteerd. Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy beschouwt Kaplan als een van de 100 meest invloedrijke denkers ter wereld.

Bekijk het volledige interview in "Terzake":

Meest gelezen