Rusland: "Noord-Korea en de VS overdrijven"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat de risico's van een conflict heel groot zijn, nu Noord-Korea plannen voorbereidt om Amerikaans grondgebied aan te vallen. Amerikaans president Trump heeft getweet dat de militaire oplossingen voorbereid zijn, voor het geval dat Noord-Korea "onverstandig handelt". Duitsland en China roepen op tot overleg tussen de betrokken partijen.

De internationale gemeenschap reageert op de kritieke situatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat de retoriek van Washington en Pyongyang “overdreven” is. Hij hoopt dat gezond verstand de overhand zal krijgen. “De sterkere en meer verstandige kant moet de eerste stap nemen om de crisis te verlichten”, vindt hij. Als het plan van Rusland en China zou gebruikt worden, bevriest Noord-Korea de rakettesten en houden de Verenigde Staten en Zuid-Korea op met hun grootschalige oefeningen. “We zijn heel erg bezorgd. De risico’s van een conflict met Noord-Korea zijn heel groot”, voegt hij er nog aan toe.

Eerder deze week waarschuwde Amerikaans president Trump dat hij de dreigementen van Kim Jong-un zou beantwoorden met "vuur en furie". Daarop maakte Noord-Korea zijn plannen voor een luchtaanval bekend. Vandaag tweette hij dat de militaire oplossingen klaar staan voor het geval dat Noord-Korea "onverstandig" zou handelen.

"Blijf de kwestie bespreken"

Voor Duits bondskanselier Angela Merkel is er geen militaire oplossing voor de crisis met Noord-Korea. Ze hekelt hoe de landen nu met elkaar communiceren: "De retoriek escaleren is het verkeerde antwoord.”

Ze roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om de kwestie te blijven bespreken: “Duitsland zou diplomatische oplossingen zoeken met de betrokken landen, vooral de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea."

"Wijk af van het oude pad"

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de huidige situatie op het Koreaanse schiereiland “complex en gevoelig”. China hoopt dat de betrokken partijen voorzichtig zijn met hun woorden en daden en meer inspanningen leveren om de spanningen te verminderen: “Er moet afgeweken worden van het oude pad van machtsvertoon dat steeds de situatie verergert", zegt woordvoerder Geng Shuang.

Hij zegt ook dat China steun nodig heeft om Pyongyang zijn nucleaire programma’s te doen beëindigen. China lanceert dezelfde oproep als Lavrov: Zuid-Korea en de VS moeten ophouden met hun oefeningen in ruil voor Noord-Korea dat zijn programma’s een halt toeroept, zodat gesprekken makkelijker kunnen verlopen.

Meest gelezen