Topman OCAD: "Verpletterende verantwoordelijkheid, maar belangrijkste taak is kalm blijven"

De topman van OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land uitvoert, blikt terug op de voorbije jaren. "We hebben een verpletterende verantwoordelijkheid. Bij elk incident denken we: "damn". Alles wat er misgaat, ervaren we als een falen, maar onze belangrijkste taak is rustig blijven."

Het is een heftig anderhalf jaar geweest voor Paul Van Tigchelt, topman bij OCAD, voluit het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. Op 22 maart 2016 - de dag dat ons land opgeschrikt werd door de aanslagen in Brussel - zat hij 's ochtends nog in de VRT radiostudio. "Een ongelooflijk toeval." 

Nu, meer dan een jaar later, blikt hij terug op wat geweest is en wat nog zal komen. "We hebben een verpletterende verantwoordelijkheid, maar onze belangrijkste taak is rustig en koel(bloedig) blijven", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

"Voor een stuk natuurlijk altijd chaos, maar iedereen weet wat hij moet doen"

Zelf omschrijft Van Tigchelt zijn werk als "zoeken naar dé speld in een hooiberg". "We moeten slimmer zijn dan de tegenstander." Het OCAD analyseert het dreigingsniveau in ons land en heeft een coördinerende taak. Tot op de dag van vandaag heerst er niveau drie in ons land en dat is niet voor niets.

"Voor een stuk is ons werk natuurlijk altijd chaos als er iets gebeurt, maar op het crisiscentrum is er heel veel ervaring. Iedereen kent daar zijn of haar plaats. Als er iets gebeurt, is er meteen een enorme focus. Iedereen weet wat hij moet doen."

De schok komt pas achteraf, vertelt hij. "Bij mij is dat pas vooral gekomen als er contact geweest is met slachtoffers en nabestaanden. Het is natuurlijk voor hen - en voor alle burgers - dat wij ons werk moeten vervullen."

"Alles wat er misgaat, ervaren we als een falen"

Hoe Van Tigchelt omgaat met die verantwoordelijkheid? "Door normaal te blijven leven. Bij elk incident denken wij: "damn". Alles wat er misgaat, ervaren we als een falen, maar rustig blijven is de boodschap. Als het over terrorisme gaat, reageert iedereen emotioneel, maar onze belangrijkste taak is rustig en koelbloedig blijven. En de juiste informatie vergaren."

"We hebben een verpletterende verantwoordelijkheid, en de gevolgen van wat wij doen kunnen groot zijn. Maar we hebben experten met veel métier, het wordt nooit een computeroefening."

Toch benadrukt hij ook dat voorkomen beter is dan genezen. "Wanneer de veiligheidsdiensten op de proppen komen, is het vaak al te laat. Het is sneller gezegd dan gedaan, maar we moeten er vooral voor zorgen dat jongeren bij ons aan boord blijven."