Trump sluit Amerikaanse militaire interventie in Venezuela niet uit

De Amerikaanse president sluit niet uit dat de Verenigde Staten militair zullen ingrijpen als de crisis in Venezuela aanhoudt. Een militaire interventie is een van de vele mogelijkheden die zijn administratie in overweging neemt om de crisis in het Zuid-Amerikaanse land aan te pakken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik ga de militaire oplossing niet uitsluiten", zei Trump. "We hebben troepen overal in de wereld en heel, heel ver weg. Venezuela is niet ver weg, en de mensen lijden er en de mensen sterven er. We hebben veel mogelijkheden voor Venezuela, waaronder een mogelijke militaire mogelijkheid, als het nodig is", zei de Amerikaanse president, die geflankeerd werd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de ambassadrice voor de Verenigde Naties Nikky Haley.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft echter geen weet van officiële militaire plannen voor Venezuela, weet Reuters.

Een dag eerder had de Venezolaanse president Nicolas Maduro nog gezegd dat hij tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil samenzitten met Trump in de hoop een verdere internationale isolatie te voorkomen.

Op een telefoongesprek met Trump hoeft Maduro niet te rekenen "zolang de democratie niet is hersteld" in Venezuela, laat het Witte Huis in een persmededeling weten. "De Verenigde Staten steunen de bevolking van Venezuela tegen de voortdurende onderdrukking door het regime van Maduro. President Trump is bereid om met de Venezolaanse leider te praten van zodra de democratie in het land is hersteld."

Ook dichter bij huis lijkt Maduro er niet in te slagen uit het isolement te treden. Vrijdag maakte de Peruviaanse regering bekend dat ze de Venezolaanse ambassadeur het land uitzet. Peru grijpt naar eigen zeggen in omdat de regering van Maduro "onaanvaardbaar" reageerde op de veroordeling door de andere Latijns-Amerikaanse landen van de situatie in het socialistische land.

"Zullen soevereiniteit van Venezuela verdedigingen"

De Venezolaanse minister van Defensie laat weten niet over zich heen te laten lopen door het Amerikaanse leger. "We zullen de belangen en de soevereiniteit van Venezuela verdedigingen", zegt Vladimir Padrino Lopez, weet El Pais.

Lopez noemt die uitspraak "een daad van waanzin, van opperst extremisme". Hij ziet hierin overigens niet alleen een bedreiging voor Venezuela maar voor de mensheid in zijn geheel. "Amerika wordt geregeerd door een extremistische elite. Ik weet niet hoe het met de wereld verder moet als het draait om de mensheid, de aarde en zijn natuurlijke rijkdommen uit te roeien", zegt de defensieminister.

Mocht er een Amerikaanse interventie komen, zal de minister klaar staan om het land onder leiding van Nicolas Maduro te verdedigen. "Als soldaat zal ik samen met het leger in de voorhoede staan om de belangen en soevereiniteit van Venezuela te verdedigen."

Opgepakt

Ondertussen blijkt dat een van de opstandelingen is gearresteerd. Afgelopen zondag kwamen zo'n mensen in opstand tegen de regering.