Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump: "Wapens op scherp voor het geval dat Noord-Korea onverstandig zou handelen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer dreigende taal geuit aan het adres van Noord-Korea. Via Twitter laat hij weten dat de Amerikaanse wapens op scherp staan, voor het geval Noord-Korea "onverstandig zou handelen".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Militaire oplossingen zijn voorbereid, klaar en geladen, voor het geval Noord-Korea onverstandig zou handelen," heeft de Amerikaanse president getwitterd. Op die manier gaat de president een stap verder dan zijn vorige tweets. "Ik hoop dat Kim Jong-un een andere weg zal inslaan," voegde hij er nog aan toe. Ook vanuit Noord-Korea escaleren de dreigementen.

Trump sprak zich gisteren nog scherp uit over Noord-Korea toen hij de pers te woord stond voor zijn Bedminster National Golf Club in New Jersey, waar hij met vakantie is. Hij kwam toen terug op zijn "vuur en furie"-uitspraak. "Misschien was die uitdrukking nog niet hard genoeg," zei hij. Hij vertelde ook dat Pyongyang orde op zaken moest stellen. Anders zou Noord-Korea "in de problemen raken zoals weinig landen ooit problemen gekend hebben".

(lees verder onder tweet)

Militaire oefeningen gepland

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zullen de komende dagen grootschalige gezamenlijke militaire oefeningen houden in de regio. Zulke oefeningen vinden daar wel vaker plaats. De aangekondigde oefeningen stonden bovendien al eerder gepland, nog voor de spanningen deze week hoger opliepen.

Sinds de VN-Veiligheidsraad afgelopen zaterdag Noord-Korea nieuwe sancties heeft opgelegd, is de verbale oorlog tussen Noord-Korea en de VS naar een hogere versnelling geschakeld. 

In het licht van de laatste ontwikkelingen wordt er nu gevreesd dat de oefeningen tot een escalatie zouden leiden. Washington en Seoul benadrukken dat de oefeningen defensief van aard zijn, maar Noord-Korea noemt de oefeningen een "repetitie voor de oorlog". Intussen werkt Noord-Korea zelf aan een plan om vier raketten naar Guam te sturen. Guam is een eiland op Amerikaans grondgebied.

Meest gelezen