Vlaamse autosnelwegen krijgen nieuwe kilometerbordjes voor betere oriëntering

De Vlaamse autosnelwegen krijgen nieuwe kilometerbordjes met een nieuwe, frissere look zodat weggebruikers zich vlugger kunnen oriënteren en zodat de hulpdiensten snel en accuraat weten waar een weggebruiker met pech zich bevindt.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft  langs de E313 in Diepenbeek symbolisch het eerste nieuwe kilometerbordje geplaatst. Vroeger waren de bordjes rood met wit gekleurd. Nu is de hoofdkleur groen.

De bordjes worden voortaan ook dwars geplaatst in plaats van evenwijdig met de rijrichting. Voor het einde van het jaar worden alle 19.300 kilometerbordjes vervangen. De hele operatie kost zo'n 2,7 miljoen euro.

 

 

"We maken het weggebruikers en hulpdiensten makkelijker. De vervangingsoperatie, die op de E313 in Limburg begint, maakt de weg beter leesbaar. In het nieuwe ontwerp wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen kilometer- en hectometerbordjes. Het worden nu allemaal uniforme groene paaltjes, die beter afgestemd zijn op de kleurenstrategie van de autosnelwegen. Het nieuwe bordje geeft om de honderd meter weer waar iemand zich bevindt", vertelde minister Weyts.

Nu stonden de paaltjes om de kilometer. "Ter hoogte van de pechhavens worden de bordjes zowel met de rijrichting mee als tegen de rijrichting geplaatst, zodat de bestuurder met pech altijd zijn locatie kan aflezen zonder zich te moeten verplaatsen op de pechstrook. Dat is dus veiliger. De belangrijkste aanpassing is dat de rijrichting wordt aangegeven. De informatie staat voortaan op het bordje met de letter 'H', die voor hoofdweg staat. De 1 staat voor oplopend en de 2 voor aflopend. Aan de info op de bordjes hebben de hulpdiensten voldoende om te weten waar iemand zich bevindt", gaat Weyts verder.

Alle verwijzingen naar praatpalen worden ook weggehaald van het wegennet, omdat de praatpalen verdwijnen. Ook enkele wegsegmenten krijgen een nieuwe naam. Zo wordt de A11 doorgetrokken vanuit West-Vlaanderen. Hierdoor krijgt de N49, van Damme tot Assenede, ook de naam A11. Ook de E34 van Zelzate tot Antwerpen zal officieel tot A11 worden omgedoopt. Dat zorgt voor meer duidelijkheid op het terrein voor overheidsinstanties en hulpdiensten.

Meest gelezen