Blanke nationalisten houden protestmars op universiteitscampus in Virginia

In Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, hebben honderden extreemrechtse blanke nationalisten een protestmars gehouden op een universiteitscampus. Ze verzetten zich tegen het plan om een standbeeld van een generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog weg te halen uit een park.
2017 Anadolu Agency

Met fakkels in de hand trok de groep extreemrechtse demonstranten over de campus van de University of Virginia. Ze scandeerden leuzen als "jullie zullen ons niet vervangen", "white lives matter" en "één volk, één natie". Er werden ook nazigroeten gebracht. 

Aan een standbeeld van voormalig president Thomas Jefferson kwam het tot een confrontatie met een groep studenten, die een tegendemonstratie hadden georganiseerd. De studenten droegen een spandoek met daarop "VA studenten tegen blanke overheersing" en riepen "nazi's go home". De politie moest uiteindelijk ingrijpen. 

Minstens één persoon werd gearresteerd en een aantal demonstranten liep lichte verwondingen op.

"Laffe parade van haat"

De protestactie werd fel bekritiseerd door de inwoners en politici van Charlottesville. Burgemeester Mike Signer noemde de mars op de universiteitscampus een "laffe parade van haat, schijnheiligheid, racisme en onverdraagzaamheid". Ook op Facebook sprak hij zijn walging uit over de clandestiene optocht.

"Unite the Right"

Ondanks de hevige kritiek van de lokale inwoners en het stadsbestuur van Charlottesville, is er vandaag een nieuwe, veel grotere protestactie gepland door de extreemrechtse alt-Right beweging, onder de slogan "Unite the Right".

De politie verwacht dat er zo'n 2.000 tot 6.000 blanke nationalisten naar het stadje zullen afzakken, voor wat de burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center beschrijft als "de grootste haatbijeenkomst in decennia in de VS". Het stadsbestuur heeft uit voorzorg barricades laten plaatsen en er zullen zo'n 1.000 politiemensen worden ingezet.

Robert E. Lee

Charlottesville staat bekend als een rustige en liberale universiteitsstad. Tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar haalde Hillary Clinton er 86% van de stemmen. De voorbije maanden trekt het stadje echter steeds meer extreemrechtse groeperingen aan, nadat het stadsbestuur heeft beslist om een standbeeld van Robert E. Lee weg te halen uit een park.

Generaal Lee was de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865. Die zuidelijke staten hadden zich aan de vooravond van de burgeroorlog afgescheurd van de Unie, voornamelijk uit verzet tegen de geplande afschaffing van de slavernij in de VS.

2017 The Washington Post
2017 Anadolu Agency
2017 Anadolu Agency

Meest gelezen