Chinese president roept Trump en Kim Jong-un op elkaar niet meer te provoceren

De Chinese president Xi Jinping roept de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op om te stoppen met provoceren. Dat heeft hij aan de telefoon gezegd tegen president Trump.

President Xi Jinping heeft gebeld met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump over de kwestie Noord-Korea. China had eerder van de week al opgeroepen tot kalmte. Ook in het telefoontje met Trump riep Xi Jinping beide partijen op om geen opruiende taal meer te gebruiken.

Volgens Xi is het in het belang van zowel China als de VS dat de vrede op het Koreaanse schiereiland wordt bewaard. Er moet naar een vreedzame oplossing worden gezocht om Korea kernwapenvrij te maken, zei hij.

Na het gesprek meldde het Witte Huis dat beide wereldleiders hadden beloofd om hun inspanning voort te zetten om de kernwapens weg te krijgen uit het Koreaanse schiereiland. Ze waren het er ook over eens dat Noord-Korea moet stoppen met zijn provocerend gedrag, zo stond nog in de mededeling van het Witte Huis.

Provocaties

De voorbije uren was de woordenoorlog tussen de VS en Noord-Korea blijven oplopen. Trump waarschuwde het regime in Pyongyang dat het in “grote problemen” zou komen als het zou wagen om Guam aan te vallen.

Op dat eiland in de Stille Oceaan is een grote Amerikaanse troepenmacht gelegerd. Ons leger is klaar, zei Trump aan journalisten op zijn buitenverblijf in New Jersey. Op hun vraag of Trump op oorlog aanstuurt met Noord-Korea, zei hij cryptisch: "Ik denk dat je het antwoord daarop kent."

Meest gelezen