Deense eigenaar van onderzeeër opgepakt na verdwijning Zweedse journaliste

Een Deense man die zijn eigen onderzeeër heeft gebouwd, is opgepakt op verdenking van doodslag op een Zweedse journaliste. De vrouw stapte donderdag in de "doe-het-zelf-onderzeeër" voor een artikel. De mysterieuze zaak houdt Denemarken en Zweden in de ban.

Peter Madsen (46) staat bekend in Denemarken als een wat excentrieke uitvinder en ondernemer. Samen met een groep vrijwilligers bouwde hij de 18 meter lange UC3 Nautilus, op dat moment de grootste onderzeeër in private handen. De boot werd in 2008 een eerste keer te water gelaten en was na wat problemen sinds april van dit jaar opnieuw actief.

Madsen kreeg donderdag in zijn onderzeeër bezoek van een Zweedse journaliste die een artikel wou schrijven over hem. Het gaat om de 30-jarige Kim Wall, die werkt als freelancer voor onder meer The New York Times, The Guardian en Vice Magazine. In de loop van de nacht waarschuwde de partner van de vrouw de politie omdat ze nog steeds niet was thuisgekomen.

Er werd vrijdagochtend contact gelegd met Madsen in de onderzeeër, die zei dat hij onderweg was naar Kopenhagen, maar even later zonk de boot plots. Madsen werd opgepikt door een schip en aan land gebracht. Aan de Deense tv, die ter plaatse kwam, legde hij uit dat een probleem met een ballasttank het zinken had veroorzaakt. "Ik ben oké, maar triest dat de Nautilus gezonken is", zo zei hij.

Mysterieuze zaak

Van de vermiste journaliste was geen spoor. Madsen vertelde aan de kustwacht dat hij haar donderdagavond al had afgezet en dat ze dus niet meer aan boord was. De politie startte meteen een grote zoektocht. Voorlopig is ze nog steeds niet teruggevonden.

Later dezelfde dag kwam dan de melding dat Madsen is opgepakt op verdenking van doodslag. "De eigenaar van de onderzeeër is gearresteerd en wordt ervan verdacht de Zweedse vrouw te hebben gedood zonder intentie", zei de politie in een mededeling. Maar wat er juist gebeurd is, blijft voorlopig heel onduidelijk.

De gezonken onderzeeër ligt nu op de zeebodem in de baai van Køge, ten zuiden van Kopenhagen. Reddingswerkers hebben de boot nog niet kunnen doorzoeken.

Meest gelezen