Deze wereld heeft nood aan meer Jon Snows - Karolien Segers

De auteur kijkt voor onze site met een verwonderde blik naar de wereld rondom haar. Vandaag staat ze in de aanschuifrij in een attractiepark en denkt ze na over de helden van vandaag.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
Jon Snow in de serie "Game of thrones"

Karolien Segers (23) is podiumdichter bij Vers Geweld en journalist bij jongeren media-agentschap StampMedia.

Het meisje voor me kauwt traag op haar sandwich, haar plastic zwaard hangt dreigend om haar heup. Ook ridders in de wachtrij van een attractiepark moeten hun basisbehoeften bevredigen, ook al komt het eten uit een plastic zakje dat al een hele dag in moeders rugzak stak. Het is moeilijk om van een 5-jarig meisje te zeggen dat ze stoer is, maar dit meisje doet toch haar best.

Ninja Turtle

Zelf wou ik als kleuter Ninja Turtle worden. Het klinkt alsof ik me al op een jonge leeftijd bewust was van genderpatronen, maar tijdens carnaval ging ook ik als prinses verkleed.

Mijn liefde voor de verrassend snelle schildpadden kwam vooral door mijn liefde voor mijn drie liefjes. Als kleuter was ik een nymfomane. Daarnaast was het leuk om schijngevechten te doen met mijn vrienden en om van het tuinhuisje af te springen om zo een verrassingsaanval in te zetten.

‘Karolien de Ninja Turtle’ was een stoerdere, sterkere versie van mezelf. Een versie die ik later graag wou worden, maar die nooit werkelijkheid is geworden. Tijdens de weg naar het volwassen leven werden mijn idealen vervangen. ‘Stoer’ werd ‘intelligent’ en ‘sterk’ werd standvastig’.

Mijn helden zijn geen échte helden meer. Het zijn schrijvers, waarbij ik me voorstel dat ze leven op een zolderkamer en waarbij hun fantasie wel voor genoeg avontuur zorgt. Het zijn vrouwen en mannen, die hun mond durven openen om zo te vechten tegen het onrecht dat hen is aangedaan. Er zijn geen helden meer die vechten tegen het kwaad.

Winter is here

In deze wereld zijn helden Don Quichotes. Het gevecht is in onze ogen zo zinloos geworden dat het ook een belangrijke plaats heeft in onze favoriete tv-serie. Wekelijks kijk ik samen met 23 miljoen mensen naar het bloedbad in Game of Thrones. Iedereen die vecht voor zijn dromen lijkt vroeg of laat een gruwelijke dood te sterven. Hoe gruwelijker het personage sterft, hoe meer lof hij of zij krijgt.

En toch is er hoop in de vorm van een man met een Ikea-vachtje om zijn schouders. Jon Snow is de ultieme antiheld. De koning in het Noorden werd verkozen door zijn volk en aanvaardde min of meer zijn lot. Straks vecht hij tegen een leger van doden om de wereld te redden van het onheil. Jon is de nieuwe Ninja Turtle. Hij laat ons zien dat vechten veel offers vraagt, maar dat het uiteindelijk het goede is. Ik geloof dat deze wereld nood heeft aan meer Jon Snows.

Het sandwichmeisje is een Jon-Snow-in-spe. Wanneer ze gedaan heeft met eten schuifel ik wat dichter naar haar toe en tik op haar schouder. ‘Heb je vandaag al een draak verslaan?’, vraag ik.

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen