Extreemrechtse demonstranten en tegenbetogers opnieuw op de vuist in Virginia

In Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen groepen blanke nationalisten en tegendemonstranten, net voor de start van een extreemrechtse protestmars in de stad. De gouverneur van Virginia heeft de noodtoestand afgekondigd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na de protestmars op de campus van de University of Virginia gisterenavond, zijn vandaag opnieuw honderden extreemrechtse nationalisten afgezakt naar Charlottesville, voor een nieuwe manifestatie. 

Compleet met allerhande vlaggen, helmen en schilden verzamelden de demonstranten zich in een park in het centrum van de stad. Onder hen ook neonazi’s, leden van de Ku Klux Klan en zwaarbewapende militieleden in camouflagekledij.

Gewelddadige confrontatie

Nog voor de manifestatie van start ging kwam het echter al tot een gewelddadige confrontatie tussen de blanke nationalisten en linkse tegendemonstranten. Verschillende mensen kregen klappen, er werd met stenen en flessen gegooid en met pepperspray gespoten. Uiteindelijk heeft de oproerpolitie moeten ingrijpen. Die vormde een muur om de demonstranten van elkaar te scheiden.

Noodtoestand afgekondigd

Het stadsbestuur heeft de manifestatie eerder al verboden en verschillende demonstranten werden gearresteerd. De gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, heeft op Twitter opgeroepen om het geweld te stoppen en de noodtoestand afgekondigd, “om een antwoord te bieden op het geweld”.

Ook president Donald Trump heeft gereageerd op het geweld. "We moeten ons ALLEMAAL verenigen en alles waar haat voor staat veroordelen", schrijft hij op Twitter. "Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen