Man die inreed op tegenbetogers bij extreemrechtse manifestatie in VS aangeklaagd voor moord

In Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, is gisteravond een wagen ingereden op een groep demonstranten die betoogden tegen een extreemrechtse manifestatie. Daarbij is een 32-jarige vrouw om het leven gekomen. De bestuurder, een 20-jarige man, is gearresteerd op verdenking van moord. President Donald Trump heeft het geweld veroordeeld.
AFP or licensors

Op beelden die circuleren op sociale media was te zien hoe een auto aan een hoge snelheid tegen een andere auto botste en vervolgens inreed op de demonstranten. Op andere beelden was te zien hoe verschillende slachtoffers gewond op de grond lagen. Ooggetuigen zeiden meteen dat de bestuurder opzettelijk op de betogers was ingereden.

Een 32-jarige vrouw is om het leven gekomen als gevolg van de vermoedelijke aanslag. Er zijn ook een 20-tal gewonden. De bestuurder van de auto is aangehouden. Het gaat om de 20-jarige James Fields uit Ohio. Hij is gearresteerd en wordt beschuldigd van moord en het toebrengen van verwondingen.

De federale politiedienst FBI voert een onderzoek naar de precieze omstandigheden van het gebeuren. Minister van Justitie Jeff Sessions heeft het geweld veroordeeld. Hij zegt dat het onderzoek alle mogelijke steun zal krijgen van zijn ministerie.

Ook eerder op de dag al geweld

De manifestanten waren op straat gekomen om te protesteren tegen een extreemrechtse betoging van "Unite the right". Zij noemen zich patriotten die blanke overheersing willen. Ze protesteerden omdat er een standbeeld werd weggehaald van een generaal die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog voor de slavernij was. Er liepen ook militanten mee van de Ku Klux Clan.

Enkele uren voor de aanrijding hadden de ordediensten al ingegrepen na een gewelddadige confrontatie tussen extreemrechtse nationalisten en linkse demonstranten. De gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, had daarop de noodtoestand uitgeroepen, maar het geweld in de straten bleef voortduren. Afgelopen nacht was een uitgaansverbod van kracht.

Bij de crash van een politiehelikopter in de buurt van Charlottesville kwamen gisteren ook twee agenten om het leven. Het ongeluk gebeurde op slechts enkele kilometers van de plaats waar de extreemrechtse manifestatie plaatsvond.

Trump veroordeelt geweld

In verband met de gewelddadige protesten in Charlottesville heeft president Donald Trump de Amerikanen gevraagd "uit te stijgen boven de haat en de onverdraagzaamheid".

"We vooroordelen in de meest krachtige bewoordingen dit flagrante vertoon van haat, onverdraagzaamheid en geweld van vele kanten", zo zei Trump tegen journalisten aan zijn golfterrein in New Jersey waar hij met vakantie is.

Hij riep op tot "een snel herstel van wet en orde, en de bescherming van onschuldige levens".

Trump zei dat hij met gouverneur McAuliffe van Virginia gesproken had, en "we waren het er over eens dat de haat en de verdeeldheid moeten stoppen, en dat ze nu onmiddellijk moeten stoppen".

Trump zei nog dat "we samen moeten komen als Amerikanen met liefde voor onze natie en echte genegenheid voor elkaar".

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen