Vandeput: "Geen nieuwe onderzoeken naar burgerdoden door Belgische bombardementen"

Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn er geen nieuwe onderzoeken geopend naar burgerslachtoffers door Belgische bombardementen in Irak. Hij reageert daarmee op het bericht van ngo Airwars over mogelijke Belgische betrokkenheid bij twee interventies waarbij burgerdoden vielen.

Airwars is een ngo die de luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS monitort. Gisteren lanceerde de organisatie op haar website het bericht dat België gelinkt wordt aan twee aanvallen in Irak waarbij in totaal twee burgerdoden en vier gewonden zijn gevallen. Het gaat om luchtaanvallen in Al Qaim, op 27 februari, en in Mosul, op 21 maart.

De internationale coalitie beschouwt de claims over burgerslachtoffers bij beide incidenten als "geloofwaardig" in haar rapporten, maar geeft geen informatie over welke landen deelnemen aan specifieke operaties. De bron van Airwars om de aanvallen aan België te linken is een "hoge Belgische ambtenaar".

"Storm in een glas water"

Minister Vandeput zet vraagtekens bij de informatie van de ngo. Hij heeft het over een "storm in een glas water". "Airwars is ervoor gekend om als er weinig ander nieuws is met zogezegd nieuwe dingen te komen. Maar ik heb geen weet van nieuwe lopende onderzoeken waarin België rechtstreeks wordt genoemd als veroorzaker van burgerslachtoffers", zegt hij in "Bonus" op Radio 1.

"We vragen zelf regelmatig aan de internationale coalitie om incidenten te bekijken. Daarbij is nooit 100 procent vastgesteld dat er burgerslachtoffers gevallen zijn als gevolg van aanvallen die wij hebben uitgevoerd", aldus Vandeput. "Daarnaast maken we zelf melding bij het federaal parket als er twijfels zijn." Ook bij het parket lopen er op dit moment geen onderzoeken naar incidenten.

De minister benadrukt dat alle mogelijke maatregelen genomen worden om burgerslachtoffers te vermijden. Over specifieke operaties geeft hij geen informatie vrij. Is er geen nood aan meer transparantie? "Dat gaat over de veiligheid. We willen niet dat onze piloten -dat zijn er niet zo veel- gelinkt kunnen worden aan burgerslachtoffers of aan doden bij IS, om mogelijke wraakacties te vermijden. In de bevoegde Kamercommissie (achter gesloten deuren, red.) is er volledige transparantie."

Meest gelezen