Verschillende doden in Kenia tijdens rellen na verkiezingen

In Kenia, in Oost-Afrika, is het gisteravond onrustig geworden na de officiële aankondiging dat Uhuru Kenyatta herverkozen is als president. In enkele sloppenwijken van de hoofdstad Nairobi zijn er rellen geweest en sloegen mensen aan het plunderen. Daarbij vielen ook verschillende doden. Ook in Kisumu, in het westen van het land, zijn twee betogers doodgeschoten. President Kenyatta roept op tot kalmte.
AFP or licensors
Protest in de sloppenwijken van Nairobi.

In de sloppenwijken van de hoofdstad wonen vooral aanhangers van de oppositie. Die beschuldigt de regering van grootschalige kiesfraude. De politie greep op verschillende plaatsen in om betogers uiteen te drijven en schoot daarbij zeker 9 jonge mannen dood. Hun lichamen werden vanmorgen naar een mortuarium in de stad gebracht. Elders kwam een jong meisje om, naar verluidt door "sporadische schoten" door de politie.

De voorbije nacht heeft de politie ook twee mensen doodgeschoten tijdens rellen in Kisumu, in het westen van Kenia. Dat is de uitvalsbasis van oppositiekandidaat Raila Odinga. De politie heeft naar eigen zeggen 1 betoger gedood, vier anderen liggen met schotwonden in het ziekenhuis. In de nabijgelegen stad Siaya viel er ook een dode.

De aanhangers van Odinga waren woensdag in Kisumu al eens op straat gekomen toen bekend raakte dat Kenyatta op kop stond bij de voorlopige resultaten. Uiteindelijk haalde Kenyatta het met 54,27 procent van de stemmen. Meteen daarna kwamen er betogers op straat in Kisumu en in sloppenwijken in Nairobi. Ze staken autobanden in brand en sloegen aan het plunderen. In het westen van het land zijn nu al verschillende wegen geblokkeerd door betogingen. 

Kenyatta had vlak na de bekendmaking van zijn overwinning door de Keniaanse kiescommissie de aanhangers van de oppositie nog opgeroepen tot kalmte. "Het is niet nodig naar geweld te grijpen", aldus Kenyatta. "We moeten samenwerken, we moeten een team vormen, we moeten samen groeien en het land doen groeien."

Opnieuw escalatie?

Tien jaar geleden vocht Odinga zijn nederlaag ook aan. Toen liep het protest uit op massaal etnisch geweld tussen militanten van de Luo’s, de bevolkingsgroep van Odinga, en de Kikuyu’s, die het opnamen voor Kenyatta . Er vielen toen meer dan 1.100 doden. Meer dan een half miljoen Kenianen sloegen op de vlucht.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen