Woede in India na dood van 35 kinderen in ziekenhuis

In een ziekenhuis in het noorden van India zijn in 3 dagen tijd zeker 35 baby's overleden. Volgens de ouders werd de zuurstoftoevoer in de materniteit afgesloten na een conflict over onbetaalde facturen met het bedrijf dat de zuurstof levert. De directie van het ziekenhuis spreekt tegen dat dat de oorzaak is van de sterfte. De zaak veroorzaakt veel ophef in India.
Rouwende familieleden

Het betrokken ziekenhuis is een openbare instelling en ligt in de stad Gorakhpur, niet ver van de grens met Nepal. In de voorbije 3 dagen zijn er minstens 35 kinderen gestorven, de meesten door acute encephalitis, een virale herseninfectie die veel voorkomt in de arme landelijke gebieden in India.

In de materniteit van het ziekenhuis zou de toevoer van zuurstof via een pijpleiding donderdagavond stilgevallen zijn. Daarna brak grote paniek uit. Verplegers probeerden kinderen te redden met plastic zakken met zuurstof. Volgens de ouders stierven de meeste kinderen als gevolg van het stilvallen van de zuurstoftoevoer. Het bedrijf dat instaat voor de toevoer zou die stilgelegd hebben omdat het ziekenhuis al een hele tijd de facturen niet betaald had.

De directie van het ziekenhuis en de topambtenaar die instaat voor de ziekenhuizen in de staat erkennen dat er een conflict was over onbetaalde facturen, maar volgens hen waren er genoeg zuurstofflessen in voorraad om een noodgeval op te vangen. Dat er in korte tijd veel kinderen sterven is niet uitzonderlijk tijdens de piek van het aantal gevallen van encephalitis in deze periode van het jaar, zo luidt het.

"Geen tragedie maar een massamoord"

De zaak veroorzaakt veel ophef in India. Gewone en bekende Indiërs uiten hun verontwaardiging. Kailash Satyarthi, die in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede won, zegt op Twitter dat het "geen tragedie is maar een massamoord". De federale overheid heeft een onderzoek opgestart om de juiste toedracht uit te zoeken.

De openbare ziekenhuizen in India zijn vaak overbevolkt. Wie kan, gaat naar een privéziekenhuis, maar velen kunnen zelfs het basisbedrag van 13 euro niet betalen.

Meest gelezen