Internationale linkshandigendag: wat u over linkshandigheid moet weten

Sinds 1976 hebben de linkshandigen onder ons een eigen feestdag. Die wordt elk jaar gevierd op 13 augustus, vandaag dus.  Ongeveer 10 procent van de wereldbevolking schrijft en knipt "averechts". Tien weetjes over de lotgenoten van bekende "lefties" als Barack Obama, Leonardo da Vinci en Paul McCartney.

Jarenlang werd kinderen op school afgeraden om met hun linkerhand te schrijven, op straffe van een pedagogische tik. Toch is voor tien tot vijftien procent van de wereldbevolking hun linkerhand de geprivilegieerde.

Omdat we van links naar rechts schrijven, biedt dat voor linkshandigen een uitdaging. Speciale pennen of een bijzondere schrijftechniek met een gedraaide pols moeten vermijden dat de inkt door de schrijfbeweging wordt uitgeveegd. Nieuwjaarsbrieven schrijven of handtekeningen zetten op officiële documenten gaat gepaard met extra stress. Amerikaans president Obama kan ervan meespreken.

Gewezen Amerikaans president Barack Obama

Wist je dat?

  • mannen vaker linkshandig zijn dan vrouwen? Bekende linkshandigen naast president Obama zijn onder meer Charlie Chaplin, Julius Caesar, David Cameron, Leonardo da Vinci, Tom Cruise, en Jimi Hendrix.
  • linkshandigheid deels in de genen zit? Je voorkeurshand heeft te maken met de assymetrie tussen je hersenhelften.
  • in criminele milieus drie keer zo veel linkshandigen geteld worden als in een algemene populatie?
  • linkshandigheid in oosterse landen nog steeds als "onkuis" wordt beschouwd?
  • de voorkeur voor een bepaalde hand niet enkel samenhangt met de voorkeur voor een bepaald been maar ook met je beste oog en oor?
  • er speciale webshops bestaan met voorwerpen die zijn afgestemd op linkshandigen? Een rechtshandige schaar of blikopener gebruiken is nl. niet zo simpel als het lijkt. Ook personage Ned Flanders uit "The Simpsons" opent zo'n winkel.
  • bepaalde voorwerpen niet bestaan in een linkshandige versie? Paul McCartney speelt op een linkshandige gitaar maar een "omgekeerde" hockeystick bestaat niet. Ook medisch materiaal wordt slechts in één versie gemaakt
  • kangoeroes meestal linkshandig zijn? De buideldieren zijn een van de weinigen in het dierenrijk met een uitgesproken voorkeur voor een van beide kanten. Links heeft hun voorkeur bij routinetaken als eten of contact met de kroost. Voor mensen is die voorkeur vaker gebonden aan rechterkant.
Sir Paul McCartney

Voordelen

  • linkshandigheid bij verschillende balsporten een troef is? Bijvoorbeeld in tennis: linkshandige tegenstanders zijn het gewend om tegen rechtshandigen te spelen, omgekeerd is dat veel minder het geval. Linkshandigen bespelen de bal anders en leren vaak meer kracht te zetten op hun minder sterke kant dan rechtshandigen. Rafael Nadal en John McEnroe zijn daar perfecte voorbeelden van.
  • linkshandigen vaak creatief zijn en goed out-of-the-box kunnen denken? Ze moeten zich immers in hun dagelijkse bezigheden vaak aanpassen aan de rechtshandige wereld. Die eigenschap zal Napoleon en Alexander de Grote tijdens hun veroveringstochten ongetwijfeld geholpen hebben. Ook genie Albert Einstein en componisten Mozart en Beethoven zullen hier voordeel uit gehaald hebben.

Meest gelezen