“Genoeg bewijs om Assad te veroordelen als oorlogsmisdadiger”

De onderzoekscommissie van de Verenigde Naties over Syrië beschikt over voldoende bewijzen om president Bashar al-Assad te veroordelen voor oorlogsmisdaden. Dat zegt Carla del Ponte, het aftredende hoofd van de VN commissie voor Syrië, in een gesprek met de Zwitserse kranten Matin Dimanche en SonntagsZeitung.

Del Ponte kondigde vorige week haar ontslag aan uit wat ze “een alibi commissie zonder politieke ondersteuning” noemde. Ze klaagt aan dat de Veiligheidsraad van de VN weigert een tribunaal op te richten om de oorlogsmisdadigers te berechten.

“Ik ben er van overtuigd dat er genoeg bewijs is tegen Assad.” zegt ze vandaag in de krant. “Daarom is het zo frustrerend dat de VN geen stappen zetten. Het voorbereidende werk is gedaan. Nu moet er een rechtbank komen en een aanklager.'' Bron van frustratie voor Del Ponte is de houding van Rusland. Dat land is een bondgenoot van Syrië en gebruikt zijn vetorecht in de Veiligheidsraad om de oprichting van een oorlogstribunaal tegen te houden.

Ongezien geweld

"Ik heb nog nooit zo’n gewelddadig conflict gezien, waarbij er zoveel talloze kinderen vermoord, gemarteld en onthoofd werden", zegt de vroegere hoofdaanklaagster van de Rwanda- en Joegoslaviëtribunalen. Dat justitie er niet aan te pas komt, is "frustrerend" en "een tragedie”. "Zonder gerechtigheid in Syrië, zal er nooit vrede en dus geen toekomst zijn."

De afgelopen jaren rapporteerde de Syrië commissie onder andere over aanvallen met chemische wapens, de genocide tegen de Jezidi minderheid in Irak en de bombardementen op hulpkonvooien. Del Ponte bevestigt nogmaals dat ze afgelopen donderdag haar ontslagbrief op de bus gedaan heeft. "Mijn ontslag gaat in op 18 september, met de volgende bijeenkomst van de onderzoekscommissie."

Meest gelezen