Aboriginals vragen geld aan toeristen om hun land te betreden

Een Aboriginal-groep in het noordwesten van Australië vraagt toeristen voortaan geld om toegang te krijgen tot hun gebied. Volgens de Australische omroep ABC is het de eerste groep die een dergelijk initiatief neemt. De jongste jaren is het toerisme in de ongerepte en afgelegen regio fors toegenomen. Het geld moet dienen om beter aan natuurbescherming te kunnen doen.
©Ben Cropp/AUSCAPE / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS
De kustlijn van de Australische regio Kimberley.

De Wunumbal Gaambera Aboriginal Corporation is de eigenaar van het gebied ten noorden van de stad Broome, in de regio Kimberley (zie kaartje). De groep die de oorspronkelijke inwoners vertegenwoordigt, vraagt voortaan toegangsgeld aan toeristen die komen voor de spectaculaire watervallen en de Aboriginal-kunst op de rotswanden.

De meeste toeristen komen per schip, soms met grote cruiseschepen. Over de weg is het gebied maar moeilijk bereikbaar. Dit seizoen moeten de schepen eenmalig 200 Australische dollar of 134 euro per slaapcabine op hun schip betalen. Tegen 2019 is het de bedoeling dat elke bezoeker 152 dollar of 102 euro betaalt om toegang te krijgen tot het gebied.

Natuurbescherming

Aan de publieke omroep ABC verklaarden de Aboriginals dat het geld gebruikt zal worden om lokale rangers uit afgelegen gebieden tot bij de toeristen te brengen. Op die manier kunnen ze hen groeten, uitleg geven, afval oprapen en de culturele sites beschermen.

De jongste jaren is het toerisme in de regio fors toegenomen. Toeristen betalen vaak duizenden euro's om de spectaculaire natuurpracht te gaan bewonderen. Maar dat leidt volgens de Aboriginals ook tot beschadigingen aan hun erfgoed en het achterblijven van afval. Daarnaast is er frustratie omdat de groeiende toeristische industrie de Aboriginals maar weinig jobs en inkomsten oplevert.

"Toegangsgeld is te hoog"

De Australische overheid heeft geen problemen met het initiatief en benadrukt dat de Aboriginals baas zijn over hun gebieden. Maar toch is er ook kritiek, in de eerste plaats van de toeristische sector. De eigenaars van de cruiseschepen zijn niet per se tegen het toegangsgeld, maar ze vinden het wel te hoog. Het kan ertoe leiden dat het toerisme afneemt en kleine bedrijven failliet gaan, zo luidt het.

Daarnaast is er bezorgdheid dat andere Aboriginal-groepen het voorbeeld zullen volgen en ook geld vragen, waardoor het onoverzichtelijk wordt. In de noordwestelijke regio Kimberley gaat het om zes verschillende groepen.

Meest gelezen