De 5 boeken die het leven van Wim Oosterlinck hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt radiopresentator Wim Oosterlinck (44) over zijn vijf lievelingsboeken. "Voor mij hebben boeken nog steeds dezelfde betekenis als het schrift en de boekdrukkunst vroeger."

Wim Oosterlinck, radiopresentator bij Q Music, probeert dapper evenveel boeken te lezen als hij er koopt. Boeken blijven voor hem dé toegang tot de kennis van de wereld. "Ik ben een grote fan van het idee dat je door boeken te lezen voorsprong neemt, dat je kennis krijgt van wat anderen gedaan of ontdekt hebben en dat je daardoor niet elke stap zelf opnieuw hoeft te zetten. In de geschiedenis was dat het belang van het schrift en van de boekdrukkunst en boeken blijven voor mij diezelfde betekenis hebben. Je wordt rijker en slimmer als je leest."

Oosterlinck probeert veel literatuur te lezen, maar begeeft zich ook wel vaak naar de non-fictie. "Over politiek, muziek, economie én ik lees ook graag van die typisch Amerikaanse self-improvementboeken." Eind september brengt hij ook zelf een boek uit over zijn dolle avonturen als vader van Roos (5) en Bo (1): "Ik wilde geen kinderen (en nu heb ik er twee)."

1. Bezonken rood – Jeroen Brouwers

"Bezonken rood" is het eerste boek dat Oosterlinck van Jeroen Brouwers las en het heeft hem compleet weggeslagen. "Dit is een snoeiharde parel van een boek. Brouwers, de grootmeester. Ik ben voor het leven fan."

In dit boek schrijft Brouwers zijn herinneringen neer over zijn kleuterjaren in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. Hij vertoefde daar samen met zijn moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het boek heeft een verpletterende indruk gemaakt. Niet alleen inhoudelijk door het verhaal, maar ook vormelijk: door de verbluffende stijl en de duizelingwekkende warreling van symbolieken. Niet geschikt voor gevoelige lezers, maar een onvergetelijke ervaring."

2. Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

"Het meest hartstochtelijk ontroerende boek dat ik ooit las. Hard, eerlijk en een emotionele rollercoaster."

"Komt een vrouw bij de dokter" is een autobiografisch verhaal over hoe Kluun zijn vrouw moet laten gaan aan het vreselijke beest kanker. Het is de meest verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden. "Het enige boek waarbij ik hardop zat te huilen. Maar écht hardop, en luid! En ik ken ook niemand die niet hardop moest wenen tijdens het lezen."

3. The grapes of wrath - John Steinbeck

Een tijd geleden besliste Oosterlinck om minder hedendaagse boeken en meer oude, grote klassiekers te lezen. Intussen heeft hij "In cold blood" van Truman Capote en "The picture of Dorian Gray" van Oscar Wilde verorberd. Nu is hij bezig in "De Kapellekensbaan" van Louis Paul Boon. Maar de meest ongelooflijke ontdekking was voor Oosterlinck “De druiven van gramschap” van Steinbeck."Een boek uit 1939 dat je helemaal opzuigt alsof het gisteren is geschreven."

Het verhaal gaat over boeren in de Verenigde Staten die hun boerderijen moeten verlaten en willen vluchten naar Californië. Een boek over maatschappij, economie, politiek, geschiedenis en vooral over mensen. "Door "The grapes of wrath" te lezen begrijp je waarom grote klassiekers "grote klassiekers" genoemd worden."

4. Eat that frog - Brian Tracy

Doen: maak een lijstje van je tien belangrijkste taken voor vandaag van 1 tot en met 10. Schrap meteen de zeven onderste. Begin ’s morgens onmiddellijk met nummer een tot die taak af is. E-mails en alle andere brol laat je liggen totdat dat meest dringende werkje af is. “Een boek dat gegarandeerd je (werk)leven verandert”, poneert Oosterlinck.

"Ondanks het feit dat dit soort boeken erg Amerikaans-management-achtig zijn, lees ik ze graag. Ze inspireren mij om aspecten van mijn leven beter aan te pakken en daar word ik gelukkig van."

5. Made to stick - Chip & Dan Heath

"Made to stick" is een boek dat heel belangrijk is voor mensen die, zoals Oosterlinck, bijvoorbeeld bij de radio werken. Hoe breng je je boodschap over, zodat ze blijft hangen bij je publiek? "Niet alleen bij ons, maar ook bij een aantal overheidsdiensten en bedrijven valt wat dit betreft nog veel winst te boeken."

"Made to stick" is ook een boek dat helemaal toepast wat het zelf zegt: elk hoofdstuk begint met een goed voorbeeld. "Hierdoor blijf je ongelooflijk goed bij de les en bewijst het boek zijn eigen theorie. Schitterend gedaan."

Meest gelezen