Kritiek op Trump omdat hij zwijgt over extreemrechts in reactie op Charlottesville

President Donald Trump heeft het geweld in Charlottesville, waarbij een vrouw om het leven kwam, scherp veroordeeld. Maar zijn reactie krijgt kritiek van sommigen, ook in zijn Republikeinse partij. Het gaat erom dat Trump niet verwees naar de rol van extreemrechts in heel het gebeuren en de aanval geen terreurdaad noemde.
AFP or licensors

In een mededeling veroordeelde Trump "in de strengst mogelijke bewoordingen deze flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten", zei Trump vanuit zijn resort in Bedminster, New Jersey. Hij riep de Amerikaanse burgers op om "samen te komen... met liefde voor ons land en ware affectie voor elkaar". 

Trump drukte ook zijn medeleven uit met de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer.

(Lees voort onder de video/tweets)

"Confrontatie tussen onze beste engelen en onze ergste demonen"

De president verwees in zijn reactie aan de media en op Twitter niet naar de rol van extreemrechts en neonazi's, noch noemde de president de aanval een daad van terreur.

Andere Republikeinen doen dat wel. Zo verwijst senator John McCain al in de titel van zijn persbericht naar "de aanval van white supremacists". Volgens de oud-presidentskandidaat, die eind vorige maand nog de stekker uit de hervorming van Obamacare trok door tegen een hernieuwd voorstel te stemmen, zegt dat "niets minder" dan dat de erfenis van de oprichters van de VS, die stelt dat alle mensen gelijk zijn, "in gevaar wordt gebracht" door de "gewelddadige aanval in Charlottesville waarbij minstens een iemand om het leven is gekomen... tijdens een confrontatie tussen onze beste engelen en onze ergste demonen".

"White supremacists en neonazi's gaan, per definitie, in tegen het Amerikaanse patriottisme en de idealen die ons als mens en natie zo speciaal maken", gaat de verklaring verder.

"We moeten het kwade bij naam moeten noemen"

Senator Orrin Grant Hatch, eveneens Republikein, deelde op Twitter mee dat "we het kwade bij naam moeten noemen". "Mijn broer heeft zijn leven niet gegeven in de strijd tegen Hitler om hier bij ons ongestoord nazi-ideeën te laten verkondigen."

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zei op Twitter dat president Trump zijn job niet heeft gedaan zolang hij de actie van de "alt-right" (een extreemrechtse beweging in de VS, red.) niet veroordeelt. "Het is tijd voor onze leiders om fors te zijn in hun woorden en vastberaden in hun daden", zegt presidentskandidate Hillary Clinton.

Het geweld in Charlottesville deed zelfs oud-president Barack Obama opnieuw in zijn Twitterpen kruipen, iets wat al van 20 juli geleden was. Hij deelde een citaat van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela met zijn meer dan 600.000 volgens op de microblogsite.

Dader is opgepakt

In Charlottesville is nu een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd. Een vrouw van 32 kwam om het leven toen een auto opzettelijk inreed op de tegenbetogers bij een extreemrechtse manifestatie.

De dader is opgepakt, zegt politiecommissaris Al Thomas. De zaak wordt behandeld als een criminele moordzaak. Het gaat om een 20-jarige man uit de staat Ohio. Hij zal worden aangeklaagd voor moord, opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen en vluchtmisdrijf. Daarnaast heeft de politie overigens nog drie andere mannen gearresteerd.

De federale politiedienst FBI heeft intussen een onderzoek geopend naar de "omstandigheden van het dodelijk ongeluk dat plaatsvond", luidt een persmededeling van de FBI-afdeling van Richmond.

Meest gelezen