Linkshandigen aller landen, verenigt u!

Hebben rechtshandigen de rest van het jaar alleen maar voordelen in het dagelijkse leven, dan zingen ze vandaag een toontje lager: 13 augustus is immers de internationale linkshandigendag.
AP2014

De internationale linkshandigendag bestaat sinds 1976. Een jaar eerder had de Amerikaan Dean R. Campbell een belangenvereniging voor linkshandigen in het leven geroepen. 13 augustus werd vervolgens tot internationale linkshandigendag uitgeroepen.

Over het aantal linkshandigen lopen de cijfers uiteen. Naar schatting 10 tot 15% van de bevolking zou linkshandig zijn. Ook veel bekend volk zweert bij de linkerhand. Onder anderen Lionel Messi, Barack Obama, Julia Roberts, Lady Gaga en Tom Cruise zijn linkshandig, net als historische figuren als Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Beethoven en Picasso.

Werd linkshandigheid vroeger beschouwd als een afwijking die moest worden gecorrigeerd, dan is linkshandigheid vandaag niks meer dan een aangeboren eigenaardigheid die in het dagelijkse leven weliswaar geregeld met de praktische leefwereld van rechtshandigen botst.

Toch blijft de internationale linkshandigendag voor de meeste linkshandigen vooral een ludieke dag waarop ze hun linkshandigheid "vieren". Op Twitter steekt de hashtag #LeftHandersDay vandaag bijvoorbeeld de kop op bij tal van toepasselijke foto's. Wie meer over deze dag wil weten, kan zowel op een Nederlandse als een Amerikaanse linkshandigendagwebsite terecht.

lees ook