Mag het wat zachter alstublieft? - Jürgen Mettepenningen

Theoloog Jürgen Mettepenningen betreurt dat onze wereld altijd meer verruwt. Hij mist de nuance en empathie terwijl mensen juist meer nood hebben aan zachtheid, vriendschap en betrokkenheid.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Jürgen Mettepenningen is theoloog en bisschoppelijk afgevaardigde voor het onderwijs in het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Heeft u dat ook? Je rijdt met de wagen de maximumsnelheid, de chauffeur achter je zit bijna tegen je bumper, steekt je voorbij, raast er vandoor en staat vierhonderd meter verder aan het rode verkeerslicht net voor jou te wachten tot het groen wordt. En je grijnst: op mijn rustige manier ben ik er even snel als jij. Heeft u dat ook, die grijns?

Ruw

Terug uit vakantie, na een periode van ontspanning en rust, valt het des te meer op hoezeer onze wereld verruwd is. De ongeduldige chauffeur van zonet is er een voorbeeld van, maar ook mijn grijns.

En wanneer ik na tien dagen de kranten opnieuw uitvoerig lees, valt me de toon op waarmee politici elkaar bekampen, de hardheid waarmee men elkaar de loef wil afsteken, de erge nieuwsfeiten van mensen die elkaar verkrachten en vermoorden, de harde reclame waar de schoonheid van lichamen teniet wordt gedaan doordat ze als instrument dienen om producten of wielrenners te promoten,..

Na vakantie word ik overigens opnieuw een hevig gebruiker van mijn smartphone. Ik had zin om mijn mening te geven over een en ander op Twitter. Uiteindelijk zag ik er van af: waarom me mengen in debatten die daar zo ongenuanceerd scherp gevoerd worden? Mocht een cartoonist veel van dergelijke tweets in beeld moeten brengen, dan kan het niet anders dan dat er onthoofdingen bij zaten. Sorry voor de ruwe vergelijking...

Zachter

Kan het niet wat zachter? Niet alles hoeft snel, blits, scherp, luid, bloot en verbeten te zijn. Het meeste zelfs niet. Ook al zijn al de zaken die met die toon op ons afkomen de zaken die het meest in het oog springen en ons met grote ogen doen kijken naar wat zich afspeelt, het zijn niet die zaken die ons hart het meest deugd doen. Het hart heeft nood aan zachtheid. De zachtheid van de nuance, van er zijn voor elkaar, van vriendschap en betrokkenheid. Dat zijn de zaken die deugd doen!

Zacht

Zachtheid staat tegenover harde oordelen en tegenover zichzelf in het centrum te plaatsen. Precies het duo van het ego in ons en het oordeel dat we vellen vormt de hoeksteen van heel wat ruwheid.

Ik wil dat mijn wil geschiedt, dat ik op het moment dat mijn planning voorziet ergens geraak, dat mijn verlangen wordt ingewilligd, dat mijn mening en kritiek worden gehoord. Alles wat dat allemaal in de weg staat, is een hindernis, net zoals al degenen die mijn wil in de weg staan.

Ruwheid kent geen empathie, gaat meestal louter uit van het eigenbelang, ja van de redenering dat alle middelen goed zijn om het eigendoel te dienen. Ruwheid en medemenselijkheid sluiten elkaar uit, zo eenvoudig is dat.

Doe wat je zelf wil, anders bekeken

Niemand heeft deugd aan ruwheid. En iedereen heeft deugd aan begrip, een luisterend oor, vriendelijkheid, empathie, voorzichtigheid, geduld en betrokkenheid. Kortom: aan zachtheid. Of om het met woorden te zeggen van bijna tweeduizend jaar oud: "Doe aan een ander wat je zelf wil dat anderen voor jou doen". Het is Jezus die het zegt in zijn Bergrede, maar sta me toe zacht te zeggen dat je geen gelovige hoeft te zijn om er iets aan te hebben.

Seffens, op 15 augustus, is het moederdag voor velen in Vlaanderen. Laat de ideale moeder net het toonbeeld zijn van warme zachtheid...

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen