MNM-presentator Tom De Cock: "Ooit ga ik in de politiek"

"Ooit ga ik in de politiek." Dat zegt MNM-presentator Tom De Cock in een openhartig interview met De Morgen. De geëngageerde De Cock zegt daarin ook dat hij uit de kast komen een achterhaald concept vindt, dat hij rechtser is dan iedereen denkt, en dat er jarenlang is neergekeken op MNM door anderen binnen de sector.
© VRT Joost Joossen

"Je kunt niet blijven roepen dat er van alles moet veranderen terwijl je zelf niks doet. Maar zolang ik deze job heb, mag ik niet aan politiek doen. Dat staat in mijn contract", zegt De Cock aan De Morgen. "En misschien kan ik in mijn radiostudio wel nuttiger werk doen dan in een parlement. Maar kijk, het antwoord is eigenlijk ja. Ooit ga ik in de politiek."

De Cock (33) durft uitgesproken standpunten in te nemen en engageert zich onder meer voor de vluchtelingen. "Als ik op de radio een gesprek heb gevoerd met een correspondent die in Duinkerke verslag doet van de ellende daar, vermeld ik op het einde van dat gesprek enkele organisaties waaraan je geld kunt geven, zoals Vluchtelingenwerk, Rode Kruis of Dokters van de Wereld. Dan komen er dus weleens schriftelijke klachten binnen van mensen die vinden dat ik propaganda maak voor de welkomstcultuur. Ik probeer neutraal te zijn. Maar door enkel met een correspondent te praten bereik je niets."

"Ik ben het ermee eens dat ik moet proberen om een goede stem te zijn van de openbare omroep. Alleen zijn wij ook een radio die rond personality's draait. En als ik die lijst met organisaties niet zou voorlezen, zou ik mezelf een slecht mens vinden."

"Tijd is voorbij dat De Morgen, Humo en Studio Brussel dicteren wat cultuur is"

De Cock stoort zich eraan dat er jarenlang op MNM werd neergekeken door anderen binnen de mediasector. "De tijd is voorbij dat instituten als De Morgen, Humo en Studio Brussel dicteren wat cultuur is en wat niet. Intussen is het perfect geloofwaardig om eerst naar het schlagerfestival te gaan met vrienden en daarna naar een concert van Metallica.

"Elk gezicht van StuBru heeft ooit al in jullie weekendkrant gestaan of in "De slimste mens" gezeten. Mij hebben ze daar nog nooit voor gebeld. Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat ik voor het verkeerde merk werkte. Dat sommige dingen die wij deden niet goed genoeg waren, louter omdat er geen rode ovaal met witte letters boven hing (het logo van StuBru, red.). Maar vandaag is dat niet meer het geval."

De radiopresentator betreurt ook dat hij "moet blijven vechten tegen het idee dat een populaire hitradio geen maatschappelijke impact kan hebben". "Een idee dat vooral heerst bij mensen die van zichzelf vinden dat ze geen oogkleppen op hebben en heel ruimdenkend zijn."

"Taal is problematisch in dit land"

Over uit de kast komen. "Ik vind het concept van coming-out compleet achterhaald. Het veronderstelt dat je eerst iets moet geheimhouden en dan met grote trom moet bekendmaken bij vrienden en familie. Kunnen we dat eens in vraag stellen? Waarom moet er een soort bar mitswa zijn voor homo's? Dat slaat toch nergens op? En het houdt gewoon de uitzondering in stand."

Over taal. "Taal is problematisch in dit land. Als we zelf niet kunnen beslissen welke taal we spreken, hoe kunnen we dan verwachten dat anderen dat doen? Mijn vader -nogal een stevige flamingant- vindt het schandalig dat er in Vlaanderen eethuizen bestaan met de naam Le Pain Quotidien. "Noem het toch gewoon Dagelijks Brood", roept hij dan, "daar zijn we godverdomme voor gaan betogen in de jaren 60!" Ik denk dat hij een punt heeft."

Over het feit dat hij rechtser is dan wordt gedacht. "Ik vind wel dat je je moet aanpassen aan hoe wij hier leven. En dat je hier niet de discussie moet komen voeren over scheiding van kerk en staat of over het feit dat homo's mogen trouwen. Die discussie hebben we hier gehad. Er zijn wetten over gemaakt. Klaar. Ik vind ook niet dat de politiek van Turkije in de Vlaamse straten moet worden beslecht. Als je de Turkse politiek zo belangrijk vindt, moet je in Turkije gaan wonen. Zo rechts ben ik wel, ja."

Meest gelezen