Na Artsen zonder Grenzen stoppen ook twee andere ngo's met reddingsacties in Middellandse Zee

Na Artsen Zonder Grenzen hebben twee andere ngo's beslist om hun reddingsoperaties voor vluchtelingen op de Middellandse zee stop te zetten. Het gaat om de Duitse ngo's Sea Eye en Save the Children. Ze voelen zich geïntimideerd door de Libische kustwacht.
AFP or licensors

Sea Eye zet geen schepen meer in om vluchtelingen uit het water te halen vanwege een "veranderde veiligheidssituatie in de westelijke Middellandse Zee".

Daarbij verwijst de Duitse ngo naar de "onbepaalde en eenzijdige uitbreiding van de territoriale wateren die de Libische regering aankondigde, samen met een expliciete bedreiging naar de private ngo's toe".

Save the Children laat weten hun schip in de haven van Malta te houden tot er meer duidelijkheid is over de veiligheidssituatie.

Donderdag kondigde de Libische kustwacht aan dat er een reddingsgebied van honderden kilometers langs de kust komt, waar buitenlandse schepen alleen met een vergunning mogen varen. Het is niet duidelijk hoe groot het gebied precies is.

Artsen zonder Grenzen deed het ook al

Artsen zonder Grenzen wil voorlopig ook geen zoek- en reddingsoperaties meer uitvoeren, net vanwege de bedreigingen door de Libische kustwacht tegen schepen van humanitaire organisaties.

AzG vreest dat er nu meer vluchtelingen en migranten zullen verdrinken. De organisatie klaagt ook het toenemend vijandig klimaat tegenover levensreddende operaties aan. Ze beschuldigt de Europese landen die zich samen met de Libische autoriteiten tegen migranten keren, en hen beletten om naar veiligere oorden te trekken.

Meest gelezen