Ook chimpansees begrijpen spelletje "blad-steen-schaar"

Wetenschappers van het Primate Research Institute van de Universiteit van Kyto in Japan, zijn erin geslaagd om chimpansees het spelletje "blad-steen-schaar" aan te leren. De apen haalden hetzelfde niveau als een vierjarig kind, maar hadden er veel meer tijd voor nodig.
2016 VCG

De wetenschappers gebruikten zeven chimpansees van verschillende leeftijden voor het experiment. De apen moesten op een beeldscherm telkens het winnende gebaar (blad, steen of schaar) aanduiden, in steeds wisselende combinaties. Bij een juiste keuze werden de apen beloond met een stuk appel, bij een fout antwoord kregen ze niets.

Vijf van de zeven chimpansees slaagden er uiteindelijk in om de training te volbrengen en het spelletje te doorgronden. De apen hadden daarvoor gemiddeld 307 sessies nodig. 

Ter vergelijking werd het spel ook aangeleerd aan 38 peuters en kleuters van drie tot zes jaar oud. Die hadden het spelletje een stuk sneller door: na gemiddeld vijf oefensessies. De prestaties van de kinderen bleken wel sterk afhankelijk te zijn van hun leeftijd. Volgens onderzoeker Jie Gao zijn de prestaties van de chimpansees vergelijkbaar met die van een kind van vier.

Bekijk hieronder beelden van het experiment:

Meest gelezen