Recycling Netwerk: "Voer statiegeld in op petflessen en blikjes"

Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, pleit voor statiegeld op petflessen en blikjes. Dat schrijft De Zondag. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van het voorstel, maar wacht nog de resultaten van de testprojecten af.

Recycling Netwerk pleit voor een systeem zoals in Duitsland, waar klanten 0,25 euro statiegeld terugkrijgen als ze de flessen terugbrengen naar de winkel.

"We zien dat daar 98 procent van de flessen en blikjes terug worden gebracht naar de winkel en dus ook worden gerecycleerd", legt de directeur van Recycling Netwerk, Rob Buurman, uit aan VRT Nieuws. "Daarnaast zien we dat hier 40 procent van het zwerfvuil bestaat uit drankverpakkingen. Als we daar statiegeld op zouden invoeren, zouden we het zwerfvuil meteen een stuk verminderen."

Fost Plus niet enthousiast, Schauvliege wél

Fost Plus, verantwoordelijk voor de ophaling en recylage van huishoudelijk verpakkingsafval in ons land, is geen fan van het voorstel. "Wij vinden statiegeld geen oplossing voor het zwerfvuilprobleem en bovendien gaan we met de uitbreiding van de blauwe zak het recyclagepercentage van plastic verhogen", zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui. "Twee parallelle systemen zouden de performantie van ons systeem ook in het gedrang brengen. Bovendien verkiezen de burgers de blauwe zak, omdat die comfortabel, eenvoudig en makkelijk is."

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) liet eerder al weten wél voorstander te zijn van de invoering van statiegeld op petflessen en blikjes. Zij wil wel eerst de resultaten van de proefprojecten afwachten die lopen in enkele gemeenten.

Meest gelezen