Vermiste Zweedse journaliste niet gevonden aan boord van gezonken onderzeeër

De vermiste Zweedse journaliste Kim Wall is niet teruggevonden aan boord van de gezonken onderzeeër van de Deen Peter Madsen. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt. Madsen is opgepakt op verdenking van doodslag op de journaliste. Maar die blijft dus vermist. De bizarre zaak houdt Denemarken en Zweden in de ban.
Kim Wall, de vermiste Zweedse journaliste

Kim Wall, een freelance-journaliste, stapte donderdag aan boord van de UC3 Nautilus, een "doe-het-zelf-onderzeeër" gebouwd door de excentrieke Deense uitvinder Peter Madsen. Wall wou een artikel schrijven over de man, maar ze kwam niet terug van de trip en is sindsdien vermist.

Wat de zaak nog mysterieuzer maakt, is dat vrijdagochtend de onderzeeër plots zonk. Madsen, de enige opvarende, werd opgepikt door een schip. Hij zei dat hij de journaliste donderdagavond levend en wel had afgezet na het interview. Maar de politie pakte hem op en beschuldigt hem van doodslag. Madsen ontkent, zo heeft zijn advocaat intussen bekendgemaakt.

Zoektocht gaat voort

Afgelopen nacht hebben reddingswerkers de gezonken onderzeeër uit het water kunnen tillen om hem te doorzoeken. Wall is daarbij niet teruggevonden, zo heeft de politie bekendgemaakt. Wat er met haar gebeurd is, blijft dus onduidelijk. De politie zei ook dat er aanwijzingen zijn dat Madsen de boot opzettelijk heeft laten zinken. Hijzelf sprak over een technisch defect.

De zoektocht naar Wall gaat voort. Zolang haar lichaam niet gevonden wordt, blijft er een kans bestaan dat de journaliste nog in leven is. "We hopen nog steeds dat we Kim Wall levend zullen terugvinden, maar we bereiden ons erop voor dat dat niet het geval is", zegt de baas van de moordbrigade in Kopenhagen.

JENS NOERGAARD LARSEN

Meest gelezen