"Neonazisme en fascisme weer een beetje in de mode bij sommige groepen"

Volgens Amerika-correspondent Michiel Vos is fascisme aan een opmars bezig onder bepaalde groepen in de Amerikaanse samenleving. Dat zei hij in "Terzake". En de mededeling van president Donald Trump waarin hij extreemrechts, zij het met vertraging, veroordeelt, lijkt de kritiek niet helemaal te sussen.

Afgelopen weekend reed een auto aan hoge snelheid in op een betoging in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia. De betoging was een reactie op een extreemrechtse manifestatie. Een 32-jarige vrouw kwam om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Dat soort manifestaties zijn niet ongewoon in Amerika, zegt VS-correspondent Michiel Vos in "Terzake". De vrijheid van meningsuiting in de VS is immers heilig. Vos ziet wel een toename van dat soort stromingen. "Neonazisme en fascisme zijn weer een beetje in de mode bij sommige groepen."

Die groepen zijn een deel van de achterban van de Amerikaanse president. "Hij heeft een emotionele band met zijn achterban. Het is zijn sterke punt. Die achterban vindt het nu nog prima hoe hij hen vertegenwoordigt, maar hij moet ook zaken in Washington gedaan krijgen en dat wordt ingewikkeld, die twee spellen spelen."

Twee dagen te laat

De mededeling van Donald Trump, waarin hij de extreemrechtse betogers in Charlottesville "schurken en criminelen" noemt, komt volgens de media en analisten twee dagen te laat, zegt Vos nog. "Bovendien las hij het af van een autocue in een gefabriceerde setting."

"Hier zaten veel mensen al lang op te wachten, maar wat hij eerst zei, (n.v.d.r.: Trump reageerde aanvankelijk vaag, zonder man en paard te noemen) dat was wat hij echt voelde, zeggen de media hier. Dat hoort er een beetje bij als je op Trump stemt, klinkt het."