“Ooit ga ik nog wel eens met de bus naar het voetbal, maar dit jaar zeker niet meer”

Lewis Claes (13) zat op een van de supportersbussen van Beerschot-Wilrijk, toen deze op het gemeenteplein van Mortsel werden aangevallen door zo’n twintig hooligans. “Ik zag een steen door de ruit van de bus vliegen en toen was ik heel bang. Vooral heel geshockeerd”, zegt de jonge Beerschot-supporter.

De supportersbussen werden in het centrum van Mortsel in een hinderlaag gelokt. De daders waren gemaskerd, maar het gaat wellicht om Antwerp-hooligans. “Op het gemeenteplein zagen we mannen helemaal in het zwart met bivakmutsen, sjaals rond zich en petten aan. Zij zaten ons op te wachten en toen we dichter kwamen zagen we dat ze stenen vast hadden. Iedereen was ineens super stil”, vertelt Lewis.

Maar Lewis is vooral ook erg teleurgesteld. “Ik had niet verwacht dat de voetbalwereld rond vechten draait. Ik dacht dat dat voor het plezier was.“ Wat voor hem een toffe dag had moeten worden, draaide uit in een erg onplezierige ervaring. Lewis is alvast niet van plan om snel nog met de bus op verplaatsing te gaan. “Ooit ga ik misschien nog wel eens met de bus, maar dit jaar zeker niet meer.”

(lees verder onder de video)

En ook de andere supporters van Beerschot zijn erg verontwaardigd. “Mensen die zoiets doen, hebben niets met voetbal te maken”, zegt Pierre, die ook op een van de bussen zat. “Het was heel gezellig tijdens het terugkomen maar toe we voor een rood licht stonde, zagen we dat de bus voor ons ineens werd aangevallen.”

De politie baart zich zorgen over dit soort geweld. “We zien al een tijdje dat een heel jonge groep zeer agressieve supporters is opgestaan. Een groep die zich heel erg manifesteert, en zich ook afzet tegen de oude garde. Dat is geen Antwerps fenomeen want we zien dat ook buiten Antwerpen. Het gaat om mensen die op een heel andere manier dat randgebeuren van de voetbal aan het invullen zijn op een verontrustende wijze”, zegt de woordvoerder van de politie van Antwerpen.

De daders zijn nog steeds spoorloos, maar de politie hoopt op basis van de camerabeelden de identiteit van de hooligans te achterhalen.

Meest gelezen