Acuut plasmatekort voorbij, maar vraag naar plasma en bloedplaatjes blijft groot

Twee weken geleden lanceerde Rode Kruis Vlaanderen een dringende oproep aan mensen met bloedgroep AB om plasma te doneren. Eén patiënt moest namelijk een grote hoeveelheid plasma krijgen voor een zogenoemde plasmawissel. Dankzij de snelle en enthousiaste respons van donoren heeft die patiënt het ziekenhuis intussen mogen verlaten, meldt het Rode Kruis. Maar de vraag naar plasma en bloed blijft groot.

Voor de plasmawissel waren de voorbije weken iedere dag 15 zakken donorplasma van de zeldzame bloedgroep AB nodig. Dankzij het grote aantal donaties is de plasmawissel intussen succesvol afgerond, maar de procedure heeft een groot gat geslagen in de voorraad plasma, aldus het Rode Kruis.

Tijdens de zomervakantie en het verlengde weekend gaan er bovendien veel minder mensen plasma of bloed doneren. Daardoor is er ook een grote vraag naar bloedplaatjes. Die zijn niet lang houdbaar, maar levensnoodzakelijk voor leukemiepatiënten. Daarom roept Rode Kruis Vlaanderen alle mensen op, vooral degenen met bloedgroep AB, om de komende dagen plasma en bloed te geven.

Wie plasma of bloed wil doneren, kan daarvoor terecht in het plaatselijke donorcentrum. Het wordt aangeraden om een afspraak te maken via de website of telefonisch. Telefoonnummers, openingsuren en adressen zijn beschikbaar op www.rodekruis.be.