Al zeker 312 doden door modderstromen in Sierra Leone

In Freetown, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Sierra Leone, zijn al minstens 312 mensen om het leven gekomen door modderstromen. Dat meldt het Rode Kruis. Gevreesd wordt dat er nog meer slachtoffers onder het puin liggen.

In Regent, een arme buitenwijk in het westen van de hoofdstad, geraakten vele huizen volledig bedolven onder de modder toen de flank van een heuvel instortte. Volgens lokale media waren de meeste inwoners aan het slapen op het moment van de ramp.

De dodentol van de modderstromen is intussen opgelopen tot minstens 312, meldt een woordvoerder van het lokale Rode Kruis. Een medewerker van het ziekenhuis Connaught in Freetown zei eerder dat er minstens 180 lijken waren binnengebracht. Het ziekenhuis zou ruimte te kort komen om alle lichamen op te vangen.

Het gaat om een van de meest dodelijke modderstromen van de voorbije twintig jaar in Afrika. Maar er wordt gevreesd dat het aantal slachtoffers de komende uren nog verder zal oplopen. De hulpdiensten en het leger zijn ter plaatse nog altijd op zoek naar slachtoffers. 

Freetown, een dichtbevolkte stad met één miljoen inwoners, wordt jaarlijks zwaar getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenval. In de armste wijken van de stad worden vaak hele huizen weggevaagd door de regen. In 2015 kwamen nog 10 mensen om het leven bij overstromingen en werden duizenden anderen uit hun huizen verdreven.