Artiesten uit India en Pakistan scoren met "We are the world"-achtig vredeslied

Hoe kun je een boodschap van vrede beter verkondigen dan met een lied? Dat moeten de Indiase en Pakistaanse artiesten gedacht hebben die de volksliederen van beide landen vermengden tot een nieuw vredeslied. Het lied is in beide rivaliserende landen een hit op de sociale media.

Pakistan (vandaag) en India (morgen) vieren 70 jaar onafhankelijkheid. Beide staten gooiden in 1947 het Britse koloniale juk af, maar dat gebeurde te midden van een grote vluchtelingencrisis en een bloedbad tussen hindoes, moslims en sikhs. De nieuwe staten raakten al snel slaags en zouden drie oorlogen uitvechten.

Vandaag zijn de "frères-ennemis" nog altijd rivalen. Een vijandigheid die lang genoeg heeft geduurd, vinden artiesten in beide landen. Samen hebben ze, "We are the world"-gewijs zeg maar, een lied opgenomen dat de volksliederen van beide landen verenigt.

"Beste onafhankelijkheidscadeau dat we elkaar konden geven"

"Wanneer we onze grenzen openstellen voor kunst, komt vrede op onze weg", zo begint de video van "The peace anthem", het vredesvolkslied. Verschillende artiesten, sommige op locatie, andere in een opnamestudio, zingen dan stukken uit "Jana gana mana", het volkslied van India, en "Pak sarzamin", dat van Pakistan. Het lied eindigt met de oproep "Laten we zij aan zij staan voor vrede".

Het lied, verspreid via de Facebookgroep van de Indiase vredesactivistengroep Voice of Ram, is gisteren online gezet en intussen al een half miljoen keer bekeken door mensen aan beide zijden van de grens. Het raakt duidelijk een gevoelige snaar. "Het beste onafhankelijkheidscadeau dat de twee landen elkaar konden geven", vindt een twitteraar uit India.

Bekijk de video via YouTube: