Australische vicepremier in de problemen door Nieuw-Zeelandse nationaliteit

De Australische vicepremier Barnaby Joyce verliest mogelijk zijn parlementszetel omdat hij -zonder het zelf te weten- een dubbele nationaliteit heeft. Het gaat om de Nieuw-Zeelandse nationaliteit, het land waar zijn vader geboren is. De Australische regering heeft maar één zetel op overschot, de zaak kan dus grote gevolgen hebben.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Sectie 44 van de Australische grondwet bepaalt dat politici op geen enkele manier afhankelijk mogen zijn van een vreemde macht. Dat betekent in de praktijk dat een politicus zich enkel verkiesbaar mag stellen als hij alleen de Australische nationaliteit bezit. Als later blijkt dat hij of zij een dubbele nationaliteit heeft, dan moet de parlementszetel ingeleverd worden.

Joyce is al de vijfde Australische politicus in enkele weken tijd die door de strenge regels in de problemen komt. Australië is een land van immigranten en in de meeste gevallen gaat het dan ook om mensen die onwetend nog de nationaliteit blijken te hebben van een van de landen van hun ouders. In de Australische pers wordt gesproken van een "dubbele nationaliteit-crisis".

"Geschokt toen ik het hoorde"

Vicepremier Barnaby Joyce is de zoon van een Britse vader die in Nieuw-Zeeland geboren is en een Australische moeder. Zijn vader verhuisde in 1947 naar Australië, waar Joyce in 1967 geboren werd. "Ik was geschokt toen ik dit hoorde. Noch ik noch mijn ouders hadden ooit enige reden om aan te nemen dat ik een burger zou zijn van een ander land. Mijn ouders hebben me nooit geregistreerd als een Nieuw-Zeelander", zo zegt hij.

Maar na vragen om duidelijkheid van de Australische pers maakte de Nieuw-Zeelandse overheid vorige week bekend dat Joyce wel degelijk beschouwd wordt als een burger van Nieuw-Zeeland door zijn afstamming, "onwetend of niet".

Nieuwe verkiezingen?

De centrumrechtse regering van premier Malcolm Turnbull heeft maar één zetel op overschot. Als Joyce moet vertrekken dan worden er mogelijk vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Het Hooggerechtshof gaat zijn zaak onderzoeken, in afwachting blijft Joyce aan als vicepremier.

Premier Turnbull vraagt aan het Hooggerechtshof om nu voor eens en voor altijd duidelijk te maken hoe Sectie 44 moet geïnterpreteerd worden, in het bijzonder voor de vele Australiërs die onwetend een dubbele nationaliteit hebben.