Bedrijfsleider stapt uit adviesraad Trump na Charlottesville, Trump reageert met nijdige tweet

Kenneth Frazier, CEO van farmaceuticabedrijf Merck Sharp & Dohme, stapt uit de Manufacturing Council van de Amerikaanse regering nadat president Trump het geweld van extreemrechtse organisaties niet expliciet heeft veroordeeld. In een tweet zegt Frazier dat hij met zijn ontslag opstaat tegen intolerantie en extremisme.
AFP or licensors

Het adviescomité van Wilbur Ross, minister van Economische Zaken onder president Trump, zal het voortaan zonder Kenneth Frazier moeten stellen. Frazier stapt uit het comité omdat hij niet tevreden is met hoe Trump gereageerd heeft op het geweld in Charlottesville waarbij een vrouw om het leven kwam.

In een tweet verklaart hij dat hij vindt dat de leiders van Amerika haat, fanatisme en suprematie van een groep duidelijk moeten verwerpen. Hij zegt ook dat de kracht van het land komt van diversiteit en de bijdrages van mannen en vrouwen van verschillende godsdiensten, rassen, seksuele oriëntaties en politieke overtuigingen.

Tesla, Dell en Johnson & Johnson

De Manufacturing Council is een adviesorgaan voor de Amerikaanse regering dat dient als brug tussen de privésector en de overheid. Andere leden van de raad zijn Elon Musk, de oprichter van Tesla, Michael Dell van Dell Technologies en Alex Gorsky van Johnson & Johnson.

In 2011 werd Frazier CEO van de Amerikaanse farmareus. Het werd de eerste keer dat een zwarte Amerikaan aan het roer van een groot Amerikaans farmaceuticabedrijf kwam te staan.

President Trump gaf Frazier onmiddellijk een veeg uit de pan in een tweet na de aankondiging van Merck: "Nu Ken Frazier van Merck Pharma ontslag heeft genomen uit de presidentiële adviesraad, zal hij meer tijd hebben om de bedrieglijke prijzen van zijn medicatie te verlagen!"

Neo-nazi's en white supremacists

Ondertussen heeft de president zich nog niet verder uitgesproken over de betogingen in Charlottesville (Virginia) en vooral over de rol van neonazi's en white supremacists. In zijn eerste reactie sprak hij over "haat, fanatisme en geweld aan vele kanten". Extreemrechtse organisaties kwamen protesteren tegen het weghalen van een standbeeld van Robert E. Lee, een generaal die in de Burgeroorlog tegen president Lincoln vocht. Een vrouw kwam om het leven toen een auto inreed op een groep tegenbetogers.

Jeff Sessions, minister van Justitie en enkele weken nog het doelwit van snoeiharde kritiek van Trump, vindt dat de president specifiek neonazi's en white supremacists moet veroordelen. Dat zei hij in een interview met CBS This Morning. "Zijn woordvoerder heeft het gisteren gezegd en ik ben zeker dat hij het in de komende dagen zal herhalen", aldus de conservatieve politicus, die vroeger senator was van Alabama.