Bredenaar Timothy Christiaen begint aan unieke poging om 2 keer kanaal over te zwemmen

Bredenaar Timothy Christiaen begint deze namiddag aan een unieke poging om twee keer het kanaal over te steken, van Engeland naar Frankrijk en terug. Als het lukt, wordt hij de eerste Belg die daarin slaagt. Het geld dat hij bij elkaar zwemt, gaat naar Bednet.

Christiaen kreeg vanochtend te horen dat de weersomstandigheden en de situatie op zee vandaag een geschikte dag maken voor de dubbele overtocht. "Het besef is aan het groeien dat het zover is nu, de zenuwen worden ook wat groter. Dat is normaal", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen.

De Bredenaar, die eerder al het kanaal overstak, heeft een intensieve voorbereiding achter de rug. Daarin werd hij bijgestaan door langeafstandszwemmer Brian Ryckeman en Danny Ravau, de man die Tom Waes begeleidde bij zijn oversteek.

Rond 15 uur begint Christiaen aan zijn 24 uur lange onderneming. Hij vertrekt vanop een strand tussen Dover en Folkestone richting Frankrijk. Hij hoopt aan te komen tussen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, waar hij 10 minuten uit het water mag, om dan vervolgens weer naar Dover te zwemmen.

Welke valkuilen zijn er onderweg?

De zwemmer krijgt het gezelschap van een begeleidingsboot, vanwaar eten en drinken wordt aangeleverd via een lange stok.

Voor welke valkuilen vreest hij? "Onderweg krijgen we natuurlijk te maken met de koude, het water is maximum 17 graden. Een mentale tik kan ook eventueel. We zijn 24 uur bezig, je moet daar realistisch in zijn, maar het team kan me dan wel opkrikken. En er is de fauna en flora, kwallenbeten en dergelijke, maar daar gaan we gewoon door."

Christiaen zwemt met zijn dubbele oversteek geld bijeen voor Bednet, een vzw die zieke kinderen thuis de lessen op school laat volgen via de computer. "Bednet ligt mij als ICT-coördinator in het onderwijs nauw aan het hart", vertelt hij.

Volg het mee

Hoe Christiaen het ervan afbrengt, kun je volgen op de Facebookpagina "E2Eswim". Daarnaast kun je op de website van de Channel Swimming Association via gps kijken waar de begeleidende boot van de zwemmer zich bevindt.