China vermindert invoer vanuit Noord-Korea

China past de sancties toe die de Verenigde Naties hebben opgelegd aan Noord-Korea. Steenkool, ijzer, lood en zeevruchten zullen vanaf september niet meer ingevoerd worden naar China. Dit is een zware klap voor de Noord-Koreaanse economie, want China was de grootste afzetmarkt.

China zal geen steenkool, ijzer, ijzererts, lood, looderts en zeevruchten meer invoeren vanuit Noord-Korea vanaf begin september. Dat is een van de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties begin augustus goedgekeurd heeft als reactie op het nucleaire en ballistische programma van Kim Jong-un. 

Het is een zware klap voor de economie van Noord-Korea, want steenkool is veruit het belangrijkste exportproduct. In 2015 exporteerde het regime van Kim Jong-un voor 930 miljoen dollar steenkool naar China, goed voor 40 procent van alle export naar het buurland. 

In feite verlengt de goedkeuring van deze sanctie een maatregel die China al getroffen had. In februari kondigde het ministerie van Handel aan dat er geen Noord-Koreaans steenkool meer zou gekocht worden tot het einde van het jaar.