Belga

Containerschip vastgelopen in Westerschelde: "Bijna recht het dorp ingevaren"

Sleepboten zullen het containerschip dat vanmorgen is vastgelopen in de Westerschelde tussen zeven en acht uur proberen los te trekken. Het vastgelopen schip blokkeert al de hele dag het scheepvaartverkeer bij het Nederlandse dorpje Bath. De haven van Antwerpen ondervindt door het incident hinder. Er zouden nu nog zo'n dertig schepen aan het wachten zijn om de haven in- of uit te varen.

Het schip is rond negen uur vanmorgen vastgelopen ter hoogte van het Nederlandse plaatsje Bath. Dat is aan de rechteroever van de Westerschelde, ten noordwesten van Doel.

Het gaat om de CSCL Jupiter, een groot containerschip met een lengte van 366 meter en een laadvermogen van ruim 155.000 ton. Het schip was onderweg van Antwerpen naar Hamburg, toen het zich met een snelheid van bijna dertien knopen heeft vastgevaren in het slib bij het dorpje Bath.

(lees verder onder de kaart)

"Het schip is bijna recht het dorp in gevaren," merkt VRT-journalist Luc De Smet ter plaatse op. Het schip was stuurloos geworden door een technisch defect, waardoor het de beruchte "Bocht van Bath" heeft gemist.

'De Bocht van Bath' of 'het Nauw van Bath' is één van de moeilijkste stukken van de Westerschelde voor containerschepen. De afgelopen jaren zijn er al tientallen schepen in de problemen geraakt. In 2007 liepen nog twee schepen vast op de zandbanken in het Nauw van Bath. Dat meldt Omroep Zeeland.

Scheepvaartverkeer grotendeels stilgelegd

Onmiddellijk na het incident is het scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen stilgelegd. Tientallen schepen ondervinden hierdoor hinder. Annik Dirkx van Havenbedrijf Antwerpen laat weten dat er momenteel zo'n 18 schepen op zee wachten om de haven binnen te varen. In de haven zelf liggen nog 16 schepen te wachten om uit te varen.

Rond de middag is er een versoepeld op-en afvaarverbod ingesteld, waardoor boten tot een lengte van 200 meter wel de haven mogen in-of uitvaren.

"Het spreekt voor zich dat al die schepen die nu liggen te wachten in de haven of op zee economische schade lijden," laat Annik Dirkx van Havenbedrijf Antwerpen in het Journaal weten. De exacte schade is voorlopig nog moeilijk in te schatten. "Zolang het op- en afvaartverbod van kracht blijft, zal de hinder voor Antwerpen blijven duren," aldus Dirkx.

"Op zijn vroegst kunnen we pas om 20 uur wat ondernemen"

Volgens Rijkswaterstaat Zeeland, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van verkeer en waterstaat in Nederland, zal het schip niet voor vanavond kunnen losgetrokken worden.

Het is nu afgaand tij en sleepboten moeten wachten tot het terug hoogtij is om het schip te kunnen lostrekken. "Dus het schip ligt vast en blijft vastliggen. Op zijn vroegst kunnen we pas om 20 uur wat ondernemen", meldt Edwin De Feijter van Rijkswaterstaat Zeeland.

Havenbedrijf Antwerpen heeft inmiddels ook bevestigd dat sleepboten rond acht uur vanavond het schip zullen proberen los te trekken. "De komende uren zal hier in totaal een 1.000 ton aan trekkracht ontwikkeld worden", vertelt Annik Dirckx. "Een aantal slepers zal dienen om het schip stabiel te houden, en de andere slepers zullen langzaam proberen het schip los te trekken, van zodra het hoogwater dat toelaat."

Toeristische attractie

Het gestrande schip lokt veel kijklustigen. De hele dag komen al mensen naar het containerschip kijken, waardoor het bijna een ware toeristische attractie is geworden. Sommigen wagen een uitstap tot aan de boeg van het schip. Er zou ook een ijsjeskraam ter plaatse zijn die van de drukte profiteert.

Bath is op dit moment zelfs zo populair, dat het verkeer in het dorpje vastloopt door de vele kijklustigen die er zich parkeren. De Veiligheidsregio Zeeland roept de mensen nu op om elders te parkeren.

(lees verder onder de foto's)

Geen acuut gevaar

Rijkswaterstaat Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland volgen de situatie op de voet op. Er zou geen zichtbare schade zijn aan het schip en volgens Edwin De Feijter van de Rijkswaterstaat zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat het schip zou kapseizen. Veiligheidsregio Zeeland zegt ook dat er momenteel geen acuut gevaar is voor de omgeving.

Vastgelopen schip lokt veel kijklustigen