Deense uitvinder liet zijn onderzeeër met opzet zinken

Volgens de Deense politie heeft de excentrieke uitvinder Peter Madsen zijn experimentele duikboot UC3 Nautilus inderdaad met opzet laten zinken. Afgelopen weekend zei Madsen dat de onderzeeër was gezonken na een probleem met de ballastreservoirs.
JENS NOERGAARD LARSEN

"Het onderzoek bevestigt dat de onderzeeër is gezonken door een doelbewuste daad", luidt de verklaring van de politie. De affaire beroert de publieke opinie in Denemarken en Zweden omdat de Zweedse journaliste Kim Wall met Peter Madsen meevoer.

Madsen zegt dat hij haar heeft afgezet aan een eiland nadat ze een interview van hem had afgenomen, maar de journaliste is verdwenen. De gezonken onderzeeër is bovengehaald en onderzocht, maar de journaliste blijft spoorloos. 

Madsen wordt beschuldigd van onvrijwillige doodslag, maar ontkent. "We blijven hopen Kim Wall levend terug te vinden maar bereiden er ons ook op voor dat ze niet meer leeft", zegt de politie.  

Meest gelezen