Gestolen schilderij duikt na 30 jaar op in meubelwinkel

In de Amerikaanse staat New Mexico is een schilderij van de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem de Kooning opgedoken nadat het 31 jaar lang was vermist. Het doek werd in 1985 gestolen uit het universiteitsmuseum in Arizona.

Het doek werd toevallig gevonden door David Van Auker, eigenaar van een meubel- en antiekwinkel. Het maakte deel uit van een inboedel die hij net had opgekocht. Nietsvermoedend zette hij het in zijn winkel, tot bezoekers hem er vragen over begonnen te stellen. 

Via internet ging hij op zoek naar het werk van De Kooning, en vond hij informatie over een diefstal uit 1985. Het schilderij dat hij in zijn bezit had gekregen, leek inderdaad op dat dat meer dan 31 jaar geleden werd gestolen uit het universiteitsmuseum van Arizona.

"Ongelooflijk gelukkig en dankbaar"

Van Auker nam contact op met het museum. Dat bewaarde nog altijd de lijst van het schilderij, inclusief het doek waaruit het schilderij was gesneden. Veel gepuzzel kwam er niet aan te pas: het gevonden werk bleek precies te passen. De museumconservator concludeerde dan ook dat "Woman-Ochre", zoals het schilderij heet, opnieuw terecht en authentiek is.

"We zijn ongelooflijk gelukkig en dankbaar dat het schilderij terug is", reageert de rector van de universiteit. Hij noemde Van Auker "een held" omdat hij het schilderij terug heeft gegeven.

Willem de Kooning

Willem de Kooning (1904-1997) werd geboren in Rotterdam, maar emigreerde naar New York, waar hij doorbrak als schilder. Hij wordt gerekend tot het abstract-expressionisme, een naoorlogse kunststroming die beschouwd wordt als de eerste oorspronkelijk Amerikaanse kunststroming.