Londense Big Ben zal vier jaar lang zwijgen

De Big Ben, de beroemde klokkentoren van Westminster Palace in Londen, zal vier jaar lang zwijgen. Volgende week, om 12 uur, zal de klok "the Great Bell" de laatste keer te horen zijn. Daarna wordt ze losgemaakt voor renovatiewerkzaamheden aan de klokkentoren.

De Great Bell, 13,7 ton zwaar, is een onderdeel van de Great Clock in de Elizabeth Tower, zoals de Big Ben officieel heet. Sinds 1859 laat ze zich ieder uur van de dag horen. Tijdens de renovatiewerkzaamheden wordt ze het zwijgen opgelegd om de arbeiders te beschermen.

Het stilleggen is een "belangrijke mijlpaal" in het project om de klokkentoren te renoveren, zegt bewaker van de klok Steve Jaggs aan de BBC. "Deze essentiële werkzaamheden zullen de klok op lange termijn beschermen en haar huis beschermen en bewaren."

De wijzers, de slingers en het mechanisme zijn "the Great Clock" zijn aan vernieuwing toe. De klok zal uit elkaar worden gehaald, elk onderdeel opgepoetst en hersteld. Ook zullen in de beroemde klokkentoren een lift, toilet en keuken worden geïnstalleerd. Tegelijk wordt het gebouw meer energie-efficiënt gemaakt. Het Ayrton Light, dat schijnt wanneer het parlement bijeenkomt, wordt ook vernieuwd.

Belangrijke momenten

Tijdens de werkzaamheden zal een elektrische motor de wijzers van de klok besturen, zodat iedereen het juiste uur nog kan lezen. Op belangrijke momenten, zoals oudejaarsavond en Remembrance Day, zal de klok wel nog slaan.

De Big Ben is volgens BBC het gebouw dat in het Verenigd Koninkrijk het vaakst wordt gefotografeerd.Het is geleden van 2007 dat de klok nog een tijdje ophield met slaan. Ook tussen 1983 en 1985 vonden er grote renovatiewerken plaats.