Niet eerste -en wellicht niet laatste- schip dat vastloopt in bocht van Bath

Vandaag is een groot containerschip vastgelopen in de bocht van Bath. Het is verre van het eerste incident in die befaamde bocht van de Westerschelde. Er lopen geregeld schepen vast op de zandbanken en afgelopen 15 jaar zijn er minstens zes aanvaringen geweest die het nieuws haalden. Het zwaarste incident is ouder en dateert uit de jaren 60.

1963

De zwaarste aanvaring in de bocht van Bath gebeurde in 1963. De botsing tussen de olietankers Miraflores en Abadesa was één van de grootste scheepsongelukken op de Westerschelde. Na de botsing op de Westerschelde vloog één van de olietankers, de Miraflores, in brand. Negen bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

2015

De afgelopen 15 jaar zijn er minstens zes aanvaringen geweest die het nieuws haalden. In januari 2015 was er een aanvaring tussen twee schepen ter hoogte van de bocht. Aanvankelijk leek er niets aan de hand en vaarden ze door, maar kort daarna bleek dat het schip richting Antwerpen schade had opgelopen. Van de elf tanks styreen aan boord, een brandbaar oplosmiddel, waren er drie beschadigd. Dat zorgde voor geurhinder in Nederland en Vlaanderen.

2012

In maart 2012 kwam het Antwerpse baggerschip “Vlaanderen I” in aanvaring met het Duitse zeeschip “Trina”. Er vielen geen gewonden maar er kwam wel een kleine hoeveelheid olie vrij. De baggerboot was het meest beschadigd, maar kon nog op eigen kracht vertrekken.

2005

In mei 2005 zijn de gastanker Isargas en de olietanker Phoenix Beta met elkaar in botsing gekomen. De schade aan beide schepen was aanzienlijk. Bij de botsing kwamen geen schadelijke stoffen vrij.

2003

In 2003 alleen al waren er drie aanvaringen die het nieuws haalden. In juli zijn twee containerschepen geladen met gevaarlijke stoffen in aanvaring gekomen. De onder Maltese vlag varende Pelican 1 werd aangevaren door de Maersk Bahrein, varend onder de vlag van de Bahama’s.

In de maand augustus zijn twee autoschepen tegen elkaar gebotst. Eén van de vaartuigen was daarbij zwaar beschadigd aan de voorsteven. De onder Italiaanse vlag varende Grande Nigeria botste er met de Nada varend onder Panamese vlag. Bij het ongeval vielen geen gewonden, maar het zorgde wel voor vertragingen in de Antwerpse haven.

In december 2003 kwamen de schepen “Lass Moon” en “Gokcan” met elkaar in aanvaring. De Gokcan kon zijn reis verderzetten, maar de Lass Moon moest voor anker gaan om de schade vast te stellen. Die bleek uiteindelijk beperkt tot wat verfschade.