Pence over Venezuela: "We hebben veel opties, maar vreedzame oplossing blijft mogelijk"

Een vreedzame oplossing blijft mogelijk in Venezuela. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd in Colombia. Vorige week had president Donald Trump laten uitschijnen dat hij een militaire interventie in Venezuela niet uitsluit. In Zuid-Amerika veroorzaakte dat heel wat onrust.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
De Colombiaanse president Santos en Mike Pence.

Pence is in Colombia begonnen aan een rondreis door Zuid-Amerika. De kwestie Venezuela, waar de onrust steeds groter wordt, staat daarbij hoog op de agenda.

"We hebben veel opties voor Venezuela, maar de president blijft er vertrouwen in hebben dat de VS in samenwerking met zijn Zuid-Amerikaanse bondgenoten een vreedzame oplossing kan bereiken", zei Pence op een gezamenlijke persconferentie met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in Cartagena.

President Trump had vrijdag gezegd dat hij een militaire interventie in Venezuela niet uitsluit, als dat nodig zou zijn. Verschillende Zuid-Amerikaanse landen, onder meer Colombia, reageerden heel afwijzend op die uitspraak. Pence sprak Trump niet tegen, maar probeerde wel om de gemoederen wat te bedaren. Santos zei op de persconferentie dat een militaire interventie "zelfs niet overwogen zou mogen worden".

Santos en Trump bespraken in hun gezamenlijke meeting de mogelijkheid van strengere sancties tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro. "We zullen de volledige economische en diplomatieke macht van de VS inzetten tot de democratie hersteld is in Venezuela", aldus Pence.

Sinds april zijn al meer dan 120 Venezolanen gedood bij geweld en onlusten. Het instorten van de economie heeft geleid tot voedselschaarste en hoge inflatie. De linkse president Nicolas Maduro wordt ervan beschuldigd steeds ondemocratischer te handelen om de macht vast te houden.