Trump: "Racisme is kwaadaardig en KKK'ers en neonazi's zijn criminelen en schurken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich tijdens een persconferentie dan toch uitgesproken tegen haatgroepen als de KKK en neonazi's. Trump had dat na de aanslag in Charlottesville, waarbij iemand inreed in een tegenbetoging tegen een extreemrechtse manifestatie, nog niet met zo veel woorden gedaan. De Amerikaanse president kreeg daarvoor heel wat kritiek.

Afgelopen weekend reed een auto aan hoge snelheid in op een betoging in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia. De betoging was een reactie op een extreemrechtse manifestatie. Een 32-jarige vrouw kwam om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

President Trump stuurde na de aanslag een aantal tweets de wereld in, maar die bleven opvallend vaag. Hij richtte zich niet tot de extreemrechtse manifestanten en daarvoor kreeg hij heel wat kritiek, ook uit zijn eigen Republikeinse hoek.

Zijn dochter Ivanka Trump, die een adviserende rol heeft in het Witte Huis, probeerde gisteren de schade te beperken door wél man en paard te noemen. Vandaag lijkt Trump dan toch bezweken voor de kritiek en herhaalt hij bijna letterlijk de boodschap van zijn dochter tijdens een onverwachte persconferentie.

Criminelen en schurken

Trump begon de persconferentie met een minuut vol lof over de positieve economische graadmeters in de VS. Daarna begon hij over de aanslag in Charlottesville. Zonder te improviseren las hij de mededeling af. Daarin had hij het over "racistisch geweld" en dat het geen plaats heeft in Amerika.

"Racisme is kwaadaardig", ging de president verder. "Wie volgens dat principe geweld pleegt, is een crimineel en een schurk." Vervolgens noemde hij neonazi's, KKK'ers, white supremacists en "andere haatgroepen".

Trump eindigde met het citeren van de onafhankelijkheidsverklaring van de VS en hij sprak opvallend verzoenende woorden: "In deze tijden toont dit land altijd zijn ware gelaat. We zullen haat met liefde beantwoorden, verdeeldheid met eenheid en geweld met gerechtigheid."