Verbranding Tuymans-schilderij verboden vanwege milieuwetgeving

Kunstenaar Gert Robijns mag vanavond het vloerschilderij "The swamp" van Luc Tuymans niet verbranden. Dat was gepland als het slotevent van zijn kunstproject "En Route". Maar de stad Borgloon zegt dat de verbranding een inbreuk zou zijn op de milieuwetgeving. Wat er nu met het schilderij gaat gebeuren, is onduidelijk.

Tuymans maakte het vloerschilderij "The swamp" voor een tijdelijke expo in april, in het kunstencentrum Reset Home in het Limburgse dorp Gotem. Daar wilde Robijns het werk gebruiken als aanmaakhout voor een kampvuur, als onderdeel van zijn kunstproject "En Route".

Dat een schilderij met een geschatte waarde van een half miljoen euro verbrand zou worden, stuitte sommigen echter tegen de borst. Onder andere de armoedevereniging Sint-Vincentius Limburg noemde de performance "onbegrijpelijk".

Tuymans zelf stond achter de plannen voor de verbranding. Hij benadrukte dat "The swamp" altijd bedoeld was geweest als een tijdelijk werk. "Er wordt geen winst gemaakt. Er wordt niets weggesmeten. Er wordt enkel een cultureel project afgerond", zo klonk het.

"We moeten de wet volgen"

Over die hetze spreekt burgemeester van Borgloon Danny Deneuker (SP.A) zich niet uit. "Ik ga niet oordelen over de waarde van het kunstwerk, ik ben geen kenner. Maar als gemeentelijke overheid kunnen we natuurlijk niet voorbijgaan aan de geldende milieuwetgeving, het verbranden in open lucht is niet toegestaan", zegt hij aan Radio 2 Limburg.

De milieuwetgeving is dus de aanleiding voor het verbod, na een klacht van een milieuorganisatie bij het stadsbestuur. Wat Robijns nu gaat doen met het schilderij is nog onduidelijk. Mogelijk wordt het op een andere manier vernietigd. In De Morgen zegt Robijns dat de discussie mag stoppen, "want het schilderij is toch al in stukken gezaagd".