Wegen "Zomergast" Wim Opbrouck en NTGent scheiden

Zanger/acteur Wim Opbrouck verlaat het NTGent na het komende theaterseizoen. Als centrale gast in het Nederlandse praatprogramma "Zomergasten" liet hij gisterenavond verstaan dat zijn carrière bij het NTGent tot het verleden behoort, maar tegenover onze redactie benadrukt Opbrouck dat hij zijn huidig contract bij NTGent, tot volgende zomer, nog afrondt.

Wat is "Zomergasten"?

"Zomergasten" is een van de langstlopende programma's in Nederland. Sinds 1988 nodigt de publieke omroep VPRO tijdens de zomermaanden op zondagavond een interessante bekende Nederlander uit. Op basis van zijn favoriete beeldfragmenten, over onderwerpen naar keuze, mag de gast zijn ideale televisie-avond samenstellen. De fragmenten worden voorgesteld door de presentator, en op basis daarvan ontstaat er een diepgaand livegesprek over het leven en de carrière van de zomergast.

Af en toe duikt er in "Zomergasten" een Bekende Vlaming op, en gisteren was die eer weggelegd voor Wim Opbrouck, naar eigen zeggen een grote fan van het programma. In de loop van het gesprek meldde terloops dat hij niet langer deel uitmaakt van het NTGent. Op de website van het Gentse stadstheater staat echter wel nog dat hij deel uitmaakt van het vaste ensemble.

In "Zomergasten" zegt Opbrouck: "Ik heb nu op dit moment, na de streep te trekken onder mijn carrière bij NTGent, veel meer zin om aan sociaal-artistieke projecten deel te nemen". Aan onze redactie verduidelijkt Opbrouck dat hij zijn huidige contract tot juni 2018 ná het komende theaterseizoen nog afwerkt. Hij zal nog meespelen in "En avant marche" en "We free kings", zo laat hij weten. "Voor de toekomst ga ik geen nieuw engagement aan", aldus Opbrouck.

Opbrouck is al sinds 2005 verbonden aan het NTGent. Tussen 2010 en 2015 was hij artistiek leider van het gezelschap. Vanaf het theaterseizoen 2015-2016 werd Opbrouck als artistiek leider opgevolgd door Johan Simons, omdat hij het leiderschap zelf niet combineerbaar vond met het acteren en touren. Nadien waren er tussen hem en Simons artistieke meningsverschillen en volgde er bij het theatergezelschap een ontslagronde en de nodige onrust.

Momenteel is Opbrouck bezig met tv-opnames, als gezicht van het nieuwe Vier-programma "Bake-off Vlaanderen". Hij werkt ook als scenarist/regisseur mee aan de verfilming van het boek "Het hout" van Jeroen Brouwers. Wanneer die film in de zalen komt, is nog niet bekend.

Bekijk de uitspraak over NTGent op 4:32

En de rest van de aflevering?

Nederlandse televisiewatchers hadden al aangekondigd dat deze aflevering door die eigenzinnige beeldkeuzes van Opbrouck waarschijnlijk geen breed Nederlands publiek zou bekoren. Zijn keuzes konden niet per se op veel bijval rekenen, zijn sappig "benijdenswaardig bloemrijk Vlaams", zoals De Volkskrant het omschrijft, dan weer wel.

In het livegesprek van ruim drie uur kwamen enkele grote maatschappelijke thema's aan bod. Het fragment over de dood van Club Bruggespeler François Sterchele mondde uit in een gesprek over de waarde van op het eerste gezicht banale afscheidsrituelen en de moeilijke relatie van de mens met de dood.

Pedofilie en terreur

De passage waarmee Opbrouck het meeste indruk naliet, was die over pedofilie. Aanleiding van het gesprek daarover was een fragment uit een documentaire over jeugdauteur Ted van Lieshout. In zijn autobiografie vertelt Van Lieshout openlijk over een pedofiele verhouding die hij als 11-jarige jongen had met een oudere man.

"Dit is een gedurfd pleidooi voor de nuance", zei Opbrouck. Hij vindt dat een gevoelig onderwerp als pedofilie ook in het "post-Dutrouxtijdperk" meer nuance verdient. "Het onderwerp ontploft vandaag de dag, niet enkel binnen de katholieke kerk maar ook binnen sportclubs bijvoorbeeld. Waarom is het zo massaal aanwezig, en zo verborgen en met schuldgevoel beladen? Iedereen draagt perverse hartstochten in zich, we maken er theater en films over."

"Maar eigenlijk moet naar alles genuanceerd gekeken worden, niet alleen naar dit onderwerp", aldus Opbrouck. Waarna iets later in het gesprek ook Vilvoorde als broeihaard voor jihadisme ter sprake komt. "Weet dat daar ook een harmonieuze werkelijkheid bestaat, die onze televisiejournaals niét haalt", zegt hij daarover.

"Zomergasten" herbekijken?

De aflevering met Wim Opbrouck staat integraal op de website van de VPRO. Ook de afzonderlijke beeldfragmenten, met de toelichting van Opbrouck, staan hier verzameld. Deze "Zomergasten" kan u herbekijken tot woensdag 23 augustus.