Werk van Tuymans wordt later versnipperd, deeltje is verbrand

In Borgloon is een deeltje van het kader van het schilderij "The Swamp" van Luc Tuymans verbrand. Bedoeling was om heel het schilderij te verbranden, als slot van een kunstproject van kunstenaar Gert Robijns, maar de stad had dat verboden omdat het een inbreuk zou zijn op de milieuwetgeving. Het schilderij zal later versnipperd worden.

Tegen de plannen om het vloerschilderij "The Swamp" van Tuymans te verbranden kwam er heel wat protest. Onder meer een armoedevereniging had het decadent en onbegrijpelijk genoemd. de gemeente Borgloon had de verbranding in open lucht verboden omdat die in zou gaan tegen de milieuwetgeving.

Tuymans zelf had niets tegen de verbranding. Hij benadrukte dat "The Swamp" altijd bedoeld was als een tijdelijk werk en zei dat er geen winst gemaakt werd, en "niets wordt weggesmeten. Er wordt enkel een cultureel project afgerond".

In plaats van het hele schilderij is nu een deeltje van het kader waarop de panelen van het schilderij bevestigd waren, gebruikt als aanmaakhout voor een kampvuur.

De rest van het schilderij, dat overigens al in stukken is gezaagd, zal nu versnipperd worden.