Woonwagenbewoners in Huldenberg maken geen aanstalten om te vertrekken

In Huldenberg, in Vlaams-Brabant, lijken de 200 woonwagenbewoners niet te willen vertrekken. Nochtans werd er dit weekend afgesproken dat ze dat vandaag zouden doen. Vrijdag namen de woonwagenbewoners onverwacht een oud voetbalterrein in. Volgens Danny Vangoidtsenhoven, burgemeester van Huldenberg, doet de Vlaamse overheid te weinig om terreinen ter beschikking te stellen voor woonwagenbewoners.

Helemaal onverwacht streken vrijdag in Huldenberg zo'n 200 woonwagenbewoners neer. Ze installeerden zich op het voormalig voetbalterrein van VK Rode. Het terrein wordt niet meer gebruikt om te voetballen, maar is nu een privéterrein geworden. Op het terrein is geen stromend water of elektriciteit voorzien. Ondertussen hebben de woonwagenbewoners zelf stroomgeneratoren besteld en heeft de watermaatschappij water voorzien.

De groep woonwagenbewoners is vorig jaar al eens is neergestreken in de gemeente. Ze werden door de politie van buurgemeente Waver, naar Huldenberg begeleid. “Om de een of andere reden waren ze daar niet blij met hun komst en daar heeft men dan niet de hoffelijkheid om de buren in te lichten. Men begeleidt ze gewoon de zone over. Ik heb toen met het gemeentebestuur van Waver contact opgenomen, maar daar hebben we nooit echt antwoord op gekregen”, zegt Vangoidtsenhoven.

"Wij voelen ons als gemeente enorm in de steek gelaten"

De burgemeester hield vanmorgen opnieuw crisisoverleg. Hij voelt zich enorm in de steek gelaten en vindt het niet kunnen dat de Vlaamse overheid te weinig terreinen voor woonwagenbewoners ter beschikking stelt.

“Ik denk dat zowel de gouverneur van Vlaams-Brabant als ikzelf met onze rug tegen de muur staan en dat zo veel volk opvangen, dat dit eerder een gewestelijk probleem is dan een provinciaal probleem. Wij staan voor een voldongen feit, maar wij zijn Huldenbergenaren en we gaan die mensen zo goed mogelijk proberen te ontvangen en communiceren met onze bevolking”, zegt de burgemeester nog. 

Momenteel mogen de woonwagenbewoners nog blijven, maar de burgemeester benadrukt wel dat het terrein niet geschikt is voor hun, zeker niet op lange termijn. Er wordt wel gezocht naar oplossingen, zoals een ander terrein bijvoorbeeld.